Sorting by

×

Így fertőtlenítsd át az otthonodat a téli időszak előtt

Ahogy lassan hűvösebbre fordul az idő, úgy válnak egyre gyakoribbá a meghűléses, vírusos megbetegedések is. Ezek a körülmények egyrészt ideális terepet teremtenek a kórokozók elszaporodásához, másrészt immunrendszerünk ilyenkor meggyengülhet és könnyebben elkaphatjuk a betegségeket. Emiatt érdemes fokozott figyelmet fordítani az alapos kézmosásra, használati eszközeink és otthonunk rendszeres fertőtlenítésére is. Ha biztosra akarunk menni, a hagyományos tisztítószerek mellett bevethetünk olyan profi eszközöket is, mint például egy ózongenerátor.

Tiszta otthon = Egészséges szervezet

Már azelőtt érdemes egy alapos nagytakarítást tartani, hogy igazán beköszöntene a hideg. Az alábbiakban kitérünk arra, hogyan csökkenthető a téli megbetegedések száma és hogyan előzhetőek meg az allergiás tünetek. Ezenkívül szót ejtünk arról is, hogy melyek azok a helyek, amikre fokozottan érdemes figyelni, illetve hatékony tippeket adunk az otthoni fertőtlenítéshez is.

A téli allergia okai otthonunkban keresendőek

 • Télen az allergiás tünetek két fő kiváltó oka a penészgomba és a poratka, melyek észrevétlenül is, bárhol elszaporodhatnak otthonunkban és kellemetlen, megfázáshoz hasonló felső légúti betegségeket okozhatnak.
 • A poratka előszeretettel telepszik meg például az ágyak matracában és a beltéri kárpitokban, szőnyegekben, kanapékban. Szabad szemmel nem látható, így jelenlétére orrdugulás, tüsszögés és kiütéses bőrtünetek figyelmeztethetnek, melyek főként reggelente jelentkeznek.
 • A penészgomba szintén alattomos, hiszen nemcsak a vizes helyiségekben fordul elő. Könnyen megtelepedhet például a szellőzőnyílásokban és a klíma beltéri egységében is. Szereti a hideg, nedves, sötét környezetet, így a lakás északi falán a szekrények vagy az ágyak mögött is megjelenhet. Spórái légúti betegségeket, orrdugulást és orrfolyást okozhatnak.

Hogyan fertőtlenítsd szakszerűen a helyiségeket?

 • A nagytakarítás alkalmával érdemes elhúzni a faltól a mozdítható bútorokat és ellenőrizni, nem jelent-e meg mögöttük penész vagy vizesedés a falon. A boltokban számos penészeltávolító szer kapható, melyek a probléma nagyságától függően hatásosak lehetnek. Ha inkább a természetes módszerek híve vagy, akkor a szódabikarbóna is segíthet. Keverd össze kevés vízzel és használd súrolószerként a penész eltávolítására!
 • Mivel a poratkáktól is szeretnénk megszabadulni, a másik fontos dolog a kárpittisztítás. Míg a függönyök, ágyneműk, díszpárnák és párnahuzatok a mosógépben is könnyen tisztíthatók, van néhány kárpit, ami különös odafigyelést igényel. Ide tartozik például a matrac, amin alszunk, illetve a kanapé és a fotelek huzatai és ülőpárnái, valamint a szőnyegek is.
 • A sima porszívózásnál sokkal hatékonyabb lehet egy gőztisztító. A magas hőmérsékletű gőz nagy százalékban pusztítja el a kis élőlényeket és kórokozókat, ráadásul a hagyományos vizes tisztítógépekkel ellentétben nem is áztatja el a kárpitokat.
 • A takarítás során ne feledkezzünk meg a nehezen elérhető helyekről sem. Ugyanis a bútorok alatt gyorsan felgyűlik a por, a hajszálak és az állatszőr is, ami ideális terepet nyújt a poratkák, baktériumok és más kórokozók megtelepedéséhez. Ha megoldható, legalább néhány havonta mozdítsuk el őket és alaposan takarítsunk fel alattuk, hogy megelőzzük a későbbi problémákat.
 • Ha biztosra akarsz menni, érdemes bevetni egy ózongenerátort is, amely az egyik leghatékonyabb fertőtlenítő módszert nyújtja. Működése közben a villámlás során létrejött reakciót szimulálja, így magasfeszültségű koronakisülésekkel a levegő oxigénjéből ózont termel. Ez az egyik legerősebb oxidálószer a világon, ami hatékonyan képes felvenni a küzdelmet a levegőben található kórokozókkal is.

Mire jó az ózongenerátor?

Az autósok számára alighanem ismerős szerkezetről van szó. Gyakran használják ugyanis a gépjárművek klímarendszerének fertőtlenítésére is. Hasonlóan működik azonban nagyobb terek, épületek esetében is. Egy ventilátor segítségével beszívja a helyiség levegőjét, magasfeszültség segítségével pedig az oxigén részecskékből ózont generál, amely elpusztítja a levegőben lévő mikroorganizmusokat, gombákat, baktériumokat, vírusokat és más kórokozókat.

Hogyan tartsd fenn a tisztaságot a mindennapokban?

 • Moss kezet rögtön, miután hazaértél, így a kinti kórokozókat nem szórod szét az otthonodban,
 •  a konyhapultot, étkező felületeket töröld le minden használat után,
 • fertőtlenítsd rendszeresen a villanykapcsolókat, kilincseket, csapokat,
 • porszívózz és törölj port hetente legalább 1-2 alkalommal,
 •  mosd ki az ágynemű huzatokat minden héten,
 •  ne tartogasd az ételmaradékokat, hiszen a szemetesben is elszaporodhat a penész, ami könnyen átterjedhet máshová.

Otthonunk tisztaságának megőrzése többszörösen hozzájárulhat jó közérzetünkhöz. Egyrészt egy tiszta lakásba hazaérni sokkal kellemesebb érzés, másrészt kisebb eséllyel szaporodnak el benne olyan baktériumok és élősködők, melyek megbetegíthetnek minket. Ha gyakran érzed magad náthásnak, esetleg tüneteid rosszabbak reggelente a zárt térben, akkor a poratka vagy a penész is okozhatja a gondot. A felületek mellett érdemes ilyenkor a levegő tisztításán is elgondolkodni. Ebben segíthet például egy ózongenerátor, ami hatékonyan pusztítja el a penészgomba és poratka mellett a baktériumokat és vírusokat is.

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.