Sorting by

×

Ingyen adják a Favipiravir-t – ezt kell tennie érte!

Több mint húszezezer magyarországi Covid-beteg otthoni, ambuláns kezelésére alkalmas favipiravir hatóanyagú készítményt szállítottak ki a gyógyszertárak számára Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 4-ei döntését követően – közölte a tablettákat gyártó Egis Gyógyszergyár Zrt.

A gyógyszercég által Budapesten fejlesztett és gyártott Covid-ellenes antivirális készítményt 2020. decemberében törzskönyvezték. A gyógyszer lehetővé teszi az enyhe és középsúlyos koronavírussal fertőzött betegek hatékony otthoni terápiáját, ami nagymértékben hozzájárulhat a kórházakra nehezedő nyomás enyhítéséhez. Az Egis favipiravir hatóanyagú készítménye a március 4-ei miniszteri döntés értelmében

recept alapján, térítésmentesen váltható ki a gyógyszertárakban.

A járványügyi helyzetre gyorsan reagálva az Egis 2020 áprilisában pályázati forrás nélkül, saját erőforrásaira támaszkodva indította el favipiravir hatóanyagú készítményének fejlesztését, amit rekordidő alatt, mindössze nyolc hónap alatt sikerült is megvalósítania

– közölte csütörtökön a gyógyszergyár.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szintén rekordidő alatt, gyorsított eljárás keretében engedélyezte 2020 decemberében az Egis által fejlesztett, első hazai favipiravir készítményt. A gyógyszer 2021. január óta elérhető a kórházakban.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere döntése alapján március elejétől a háziorvosok is felírhatják a készítményt az otthonukban gyógyuló, enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegek számára. Ettől a szakemberek azt várják, hogy a favipiravir ambuláns használata révén egyre több beteg lesz képes otthoni körülmények között felvenni a küzdelmet a koronavírussal, ami nagymértékben hozzájárulhat a kórházakra nehezedő nyomás csökkentéséhez, a betegek mielőbbi gyógyulásához.

Forrás

 

csillagjegy, csoda,
illusztráció: V.K.
átver

3 hozzászólás

 • 2021.03.11 - 13:10
  Közvetlen hivatkozás

  Tudjak ezt a hazi orvosok is,vajon…..Mert az osztrak,sot nyugat europai hatar zarrol nem kaptak ertesitest.Csak eu konform vakcina igazolast fogadnak el.Oroszt,kinait NEM……..

  Válasz
  • 2021.03.11 - 14:13
   Közvetlen hivatkozás

   Ez nem így lesz…-Az olasz hírportálokon,már írják,hogy nem várnak az EU-s engedélyekre,sőt az orosz vakcinát,a nyáron elkezdik gyártani is.És…ezt már német oldalakon is olvastam…

   Válasz
 • 2021.03.11 - 14:01
  Közvetlen hivatkozás

  A kórházak persze tehermentesitodnek attól is, hogy a nem covidos beteg nem sokat számít. De ha otthon gyógyszerehet a beteg, akkor kevesebben kerülnek súlyos állapotba, halnak meg. Az együtt lakókat szűrni kellene és karantenozni, ez biztos lassitaná a járványt…. az, hogy ingyenes, udvozlendo!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.