Itt a hivatalos nyugdíjrendelet, ekkor jön a plusz pénz! – csak óvatosan a kacsalábon forgó kastély-nézegetéssel!

A szerdai Magyar Közlönyben megjelent a kormányrendelet a nyugellátások és egyes más ellátások 2020. évi kiegészítő emeléséről, amelyre az eredetileg tervezettnél magasabb várható infláció miatt van szükség.

A kompenzáció mértéke 1,2% lesz – írta a Portfolio.

A rendelet kimondja, hogy a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62. § (3) és (4) bekezdése alapján

2020. NOVEMBER 1-JÉTŐL − 2020. JANUÁR 1-JEI VISSZAMENŐLEGES HATÁLLYAL − 1,2 SZÁZALÉKKAL HIVATALBÓL KELL EMELNI A NYUGDÍJELLÁTÁSOKAT.

A rendelet 27 pontban sorolja fel azokat az ellátásokat,

amelyekre érvényes a kiegészítés (ilyen az öregségi nyugdíj, az özvegyi nyugdíj, a szülői nyugdíj, az árvaellátás, a baleseti hozzátartozói nyugellátás, stb.). Fontos eleme a most megjelent jogszabálynak, hogy az e rendelet alapján emelendő,

2020. novemberre járó ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani.

Emellett a 2020. január–október hónapokra járó emelés összegét a 2020 novemberére járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.

A rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba, vagyis csütörtökön.

Az átlagnyugdíj szintjén idén ez + 20 ezer forint

Novemberben a nyugdíjasok 10 havi plusz pénzt kapnak egy összegben és novemberben, valamint decemberben emelt összeghez jutnak már eleve.

 • Novemberben hozzájut a január-októberi időszakra eső plusz emeléshez, ami egy összegben 17 ezer forint lesz.
 • Novemberben emelkedik a nyugdíjas ellátása 143.700 forintra, 142 ezer forintról. Valamint majd decemberben is magasabb összeget kaphat.
 • Így az eredeti állapothoz képest a relatív pozíciója az átlagnyugdíjban részesülő érintetteknek 20.500 forinttal javul.
 • Valamint azzal, hogy a pótlólagos nyugdíjemelés beépül a nyugdíjasok ellátásába novemberben, 2021-ben is jobban járhatnak az időskorúak, ugyanis már erre a (novemberben és decemberben) megemelt összegű juttatásra rakódik a 2021-re betervezett 3%-os nyugdíjemelés. 2021 januárjában az időközben 143 700 forintra emelkedett átlagnyugdíjra rakódik a jövő évi 3%-os emelés, amiből 2021 januárjában 148 000 ezer forintos átlagnyugdíj adódik.

Ha abból indulunk ki, hogy a költségvetés havonta nyugellátásokra idén 298 milliárd forint körüli összeget költ,

akkor az 1,2%-os plusz nyugdíjemelés egy hónapra 3,6 milliárd forintos plusz kiadást jelent, az

egész évre vetítve pedig 43,2 milliárd forintnyi terven felüli kiadásról beszélünk.

Összehasonlításul…..

figyu

 

Egy hozzászólás itt: “Itt a hivatalos nyugdíjrendelet, ekkor jön a plusz pénz! – csak óvatosan a kacsalábon forgó kastély-nézegetéssel!

 • Avatar
  2020.10.22 - 18:21
  Közvetlen hivatkozás

  Már csak azért is elhúzhatna a fidesz oda, ahová én gondolom, mert az ellenzéki pártok visszaállítanák a svájci indexálást, ami átlagnyugdínál 20-30 ezer ft körüli emelést jelent. Szívből kívánom Orbánnak, hogy jusson olyan helyzetbe, hogy 75 ezerből kelljen megélnie, mint oly sok nyugdíjasnak. Csak egy hónapra, próbából

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük