Kéz kezet mos állapot, olyan, ami ellen a 90-es évek elején még Orbán Viktor is lázadt, de hol van ez ma már? Áttételesen ilyen, és ehhez hasonló kérdéseket boncolgat Iványi Gábor lelkész.


[mnky_ads id=”10551"]

A templom nem polgári kör

Egyházi és kormánypárti vezetők újabb egymásra találásának tanúi lehetünk a hódmezővásárhelyi időközi választás előtt is, ahol még a helyi plébános is az egyházközösség világi elnöke ellen hergeli a híveket – utóbbi, Márki- Zay Péter ugyanis nem fideszesként indul.

Pénzzel sok mindent elért már a jelenlegi kormánypárt az egyházaknál, ahol az ellenvélemények meglehetősen halkan szólnak, kibeszélni nem tanácsos.

A vallás és a politika kapcsolatáról a Vasárnapi Hírekben jelent meg egy átfogó összeállítás. Ebből Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnök-lelkésze által megfogalmazottakat osztjuk meg olvasóinkkal.

Iványi meggyőződése, nincs szükség arra, hogy polgári körré váljon a templom, ahová jóérzésű ember nem teszi be a lábát:

” Ebben a fertőzött légkörben, amelyben hiányzik a tiszta beszéd, a templomoknak olyan helyeknek kellene lenniük, ahol az emberek nem egyszerűen csak a személyes erkölcsi kérdéseik, hitéletük ügyeiben, hanem a világban zajló eseményekkel kapcsolatban is várnak valamilyen tanítást. A fennálló rezsim kiszolgálása viszont nem tartozik bele ebbe a körbe” 

Iványi szerint elfogadhatatlan, ha kiáll egy papa és aktívan kampányol valaki ellen, aki ráadásul az egyházközösség világi vezetője, pusztán azért, mert nem annak a pártnak a zászlaja alatt indul, amelyik most:

„mindenre rátehénkedve, a médiumokat megszállva, másokat tönkretéve politizál”

[m[mnky_ads id=”4674"]nk[mnky_ads id=”4666"] A menekültkérdésről így vélekedik a lelkész:

 Hallgatni, vagy úgy megszólalni menekültkérdésben, ahogy Magyarországon az egyházak zöme – egy-két kivételtől eltekintve – megszólalt, szégyen. És ugyanez igaz a Soros-kampányra vagy arra, ha egy lelkipásztor kiáll a templomba mikrofonnal és belekiabál, hogy azért szavazzanak a hívek a Fideszre, mert az egyházak soha ennyi anyagi támogatást nem kaptak”

Meggyőződése, hogy az egyházak részéről a helyes magatartás az lenne:


” ha az egyházak vezetői felállnának, és azt mondanák, hogy nem vesznek részt a gyűlöletkampányban és nem kérnek a lopott pénzből. A híveket pedig arra kellene bátorítani, hogy használják az eszüket, és olyanokat támogassanak, akik nem akarnak megalázni, kisemmizni, kizsebelni, bántani, gyűlöletet kelteni senki ellen.”

Iványi Gábor Az egyházak költségvetési támogatásával esetleg összefüggő megfelelési kényszerről beszél a cikk folytatásában

Folytatás a következő oldalon

[mnky_[mnky_ads id=”10552"]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét