Jó ügy elOrbánozva! – A “Magyar népmesék” sorozat kásleri olvasata

Az ország 2841 óvodája kapja meg a napokban a Magyar népmesék rajzfilmsorozat díszdobozos kiadását és az ahhoz tartozó mesekönyvet. Remek! De, hogy kerül ide Kásler Miklós aktuálpolitikája?

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere

az erről tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a DVD-sorozatot és a hozzá tartozó kötetet a napokban szállítják az óvodákba, így az ünnepek előtt már nézhetik is a gyermekek.

illusztráció: youtube

A miniszter kiemelte:

a magyar kultúra belső-ázsiai öröksége a kereszténységgel teljesedett ki és hordoz jellegzetes életszemléletet, amelyet a szájhagyomány, a népi művészet máig megőrzött. Ezeknek a meséknek sokszor reális alapjuk van, tulajdonságokat, emberi viszonyokat fejeznek ki.

Hozzátette:

a magyar népmesék végén mindig a jó győz, a hiányosságok markánsan pellengérre kerülnek. Ezek a népmesék nem csupán a gyermekeknek szólnak, hanem az általános emberit fejezik ki.

“..mindig a jó győz…”

illusztráció: youtube

Kásler úr! Mi az, hogy “jó”? Ki dönti el, hogy milyen tartalommal töltjük meg ezt a szót? Csak nem arra céloz, hogy ez a fogalom is a Fidesz-kommunikáció eszközeként szolgál? A CD-sorozat mellé jár egy magyarázó füzetecske kizárólag az óvónéniknek, hogy a mai politikai kurzusnak megfelelő “jó” felé terelgessék a kicsiket?

Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója emlékeztetett:

a száz részt számláló Magyar népmesék olyan alkotók közreműködésével készült el 34 év alatt, mint a sorozat képi világát megalkotó Jankovics Marcell, valamint Horváth Mária és Nagy Lajos rendezők.

 

 

illusztráció: youtube

Új magyar népmesék készülnek NER-szájízre – óvodások, hazafiságra fel!

“Egészségszövők” – terápiás mesekönyv, hogy könnyebb legyen……..

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük