Kaltenbach Jenő: Huzavona – Lányok, fiúk meg kellene próbálni, nem?

Az önkormányzati választás bebizonyította, azt az egyébként is nyilvánvaló tényt, hogy az ellenzéknek jó esélye van a győzelemre, ha közösen indul. A következő, logikus lépes az lenne, ha ez az összefogás a parlamenti választásra is átmenthető lenne.

Gyurcsány, szokásához híven, a sajtóban máris magához ragadta a kezdeményezést

és nemcsak közös egyéni jelöltekre, hanem közös miniszterelnökre és közös listára is javaslatot tett. A válaszra nem kellett sokáig várni. Az immár nem politikus Vona mindjárt meg is cáfolta és különböző, elsősorban választás taktikai, érveket vetett ellen.

Szerintem mindkettő máris elkövette az első hibát

Az igaz, hogy a Fidesznek nincs többsége, azaz, ha az ellenzék hiteles, kormányzóképes alternatívát nyújt, akkor jó esélye van a győzelemre. Gyurcsány javaslatának azonban nem nyilvánosan kellett volna elhangzania, mert az a saját pozíció megerősítéséről és nem az összefogásról szól.

Előbb a pártoknak egymással kellene leülniük egyfajta „kerekasztal” köré

és maguk között megvitatni, hogy tényleg olyan nagy e a különbség az egyes programok (nem ideológiák, egoizmusok stb.) között, hogy azokból, megfelelően felelős gondolkodás és kompromisszum készség esetén, ne lehetne közöset kialakítani. Úgy ahogy ez normális demokráciákban történik, mint most éppen a szomszédos Ausztriában. Az osztrák néppártot és a zöldeket aligha választja el kisebb érdemi különbség, mint a magyar ellenzéki pártokat, mégis létrejött a közös program. A magyar választók többsége régóta vár valami hasonlóra. Ennek lenne igazán mozgósító ereje.

Én, nem lévén párt korifeus, ezeket a kibékíthetetlen programpontokat nem látom, de lehet, hogy csak nem tanulmányoztam a párprogramokat eléggé. Feltéve persze, hogy vannak ilyenek.

Lányok, fiúk meg kellene próbálni, nem?

És le kellene szokni a sajtóhoz szaladgálva történő páváskodásról. Hagyjátok azt meg Orbánnak, ő szeret pávatáncolni. Meglehet, hogy a „profik” szerint naiv álmodozó vagyok, de ha ez így van, akkor ide tényleg nem való demokrácia.

Forrás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük