Orbán bukhat! Török Gábor politológus vészharangja

Izgalmas interjút adott a Népszavának Török Gábor politológus. Török a megnyilatkozásai alapján egészen a legutóbbi időkig inkább Orbán-közelinek mutatta magát, ám egy ideje már az elszakadás jeleit mutatja.

Hoppá!

Kezdjük a szemlét mi is azzal, amivel a cikk indul:

“Ma nem mondhatjuk biztosan, hogy Orbán Viktor kormányfő három év múlva is meghatározó szereplője lesz a magyar politikának.”

A politológus ügyesen csavarja a szavakat, még akkor is, amikor Orbán Viktor varázsáról beszél:

“Az önkormányzati választás a Fidesz helyzetének megítélésében hozta a legnagyobb változást, azt viszont túlzónak érzem, hogy az ellenzéki oldalon hurráoptimizmus uralkodik, a kormánypártban pedig válsághangulat jelent meg. Elképesztő látni, hogy a Fideszben sokan úgy vélik, már el is bukták a 2022-es választást. Szerintem nem veszítette el varázsát Orbán Viktor, nagy esélye van, hogy a helyzeten és a köpönyegén is fordítson egyet.”

Milyen legyen a kampány és ki csinálja?

Az interjú fontos eleme a kubatovi kampányszervezés kiértékelése: elavult, vagy mégsem?

“Ez valóban felveti a Kubatov Gábor-féle politikai kampányszervezés kérdéseit. Hallok ezzel kapcsolatban is nagyon erős kritikákat a párton belül, de azért a választási eredmény alapján nem lehet azt mondani, hogy mozgósítási problémák lettek volna. A belső kritikák szerint Rogán Antalnak és Kubatov Gábornak mennie kellene, de ez felveti azt a kérdést is, hogy van-e alternatív politikai elitje a Fidesznek. Ebből a szempontból pedig elég siralmas a kép.”

Talán csak a Fidesz Néppártban maradásának kérdésében ad Török pontos választ, itt fedi fel igazán, mit gondol:

“Szerintem ez a kérdés eldőlt: nem maradnak. Az elmúlt fél év eseményei abba az irányba mutatnak, hogy a Fidesz nem várja meg, amíg távozásra szólítják fel, hanem kilép.”

A lojalitás a politikában addig tart, ameddig értelme van

“Bármilyen stabilnak is látszik most a rendszer, a politikában a stabilitás gyakran addig tart, amíg – hogy visszakanyarodjak a beszélgetés elejére – a varázs is körbeveszi a vezetőket. Ha azzal egyetértünk, hogy a választás megadja a lehetőséget a kormány leváltására, azt is elfogadhatjuk, hogy az új helyzet új szereplőket hoz. Nagyon sok rendszer gondolta már magát leválthatatlannak és nagyon sok rendszert gondoltak elmozdíthatatlannak. A lojalitás a politikában addig tart, amíg értelme van.” Fejeződik be az interjú.

A teljes eredeti szöveg itt olvasható.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Orbán bukhat! Török Gábor politológus vészharangja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük