Török Gábor: Orbán Viktor nélkül nincs Fidesz

Török Gábor politológus, egy interjújában többek között arról beszélt, hogy amit most látunk, jelentős fordulat lehet a magyar politikában, vége lehet a centrális erőtérnek, feltéve, hogy az önkormányzati, majd akár a parlamenti választáson is a választási rendszernek megfelelően indít közösen támogatott jelölteket az ellenzék.

A tüntetésektől nem változott, vagy változik semmi a magyar politikában.

Nem bukik meg holnap Orbán Viktor, jó ideig nem lesz vége még a sajátos királyságának,

“Ha az ellenzéki együttműködés tartós lesz, az felveti annak a lehetőségét, hogy visszatérhet a korábbi kétosztatúság a magyar politikába. Tagadhatatlanul változás, hogy az eddig együttműködésre képtelen ellenzékiek helyén együttműködő pártok, politikai szereplők jelentek meg. Már az őszi önkormányzati választás szempontjából is komoly jelentősége van ennek, 2022-re pedig még inkább igaz ez.”

Nyilván nem szerették meg egymást….

Ami alapvetően gátja volt az együttműködésnek, és ami életben tartotta a centrális erőteret, a zsigeri ellenszenv a többi ellenzéki politikai erővel szemben, most múlni látszik: nyilván nem szerették meg egymást, de a közös ellenfél, a politikai kényszer és a politikai logika ebbe az irányba tereli őket:

“Lehet, hogy ez csak egy múló epizód lesz, és hamarosan megint a rivalizálás lesz erősebb közöttük, de most az látszott, hogy a változás „lelki” feltételei mintha adottak lennének. És ha megtörténik, amiről beszélünk, akkor visszatekintve fontos fordulópontnak látjuk majd a mostani eseményeket./…../ „….feltéve, hogy az önkormányzati, majd akár a parlamenti választáson a többségi választási rendszernek megfelelően indít közösen támogatott jelölteket az ellenzék.”

Hoppá, ezeknek megjött az eszük….

A parlamentben, a rabszolgatörvény elfogadásakor történtekről azt mondta, először az ember azt gondolja, hogy hoppá, ezeknek megjött az eszük, és értik, hogy a mai helyzetükben másfajta válaszokat kell adni. De lehet, hogy nem erről van szó, néha az elkeseredésből, a lehetetlen helyzetből fakadnak olyan válaszok, amelyek sikeresek lehetnek:

“Tehát nem biztos, hogy valami nagy felismerés történt. Az is lehet, hogy a kormányzati politika, a harmadik kétharmad, a reménytelenség, az impotencia elvezetett egy olyan állapothoz, hogy már csak ez maradt. Azonban úgy néz ki, ez bizonyos értelemben sikeresebb, mint minden más, amit eddig csináltak. Nem a szándék, hanem a következmény a lényeg, és távlatosan nézve úgy tűnik: amit tesznek, annak ebben a helyzetben több értelme volt, mint bármi másnak.”

Török szerint, ha nagyjából ugyanannyi kormánypárti és ellenzéki szavazó van, nyilvánvalóan úgy tudsz versenyképes lenni egy többségi jellegű választási rendszerben, ha az ellenzéki szavazókat a választásokon összetereled:

“Ezt persze lehet úgy, hogy az ellenzékből kiemelkedik egy szereplő és varázserejével magához vonzza az ellenzéki szavazókat, erre játszott Bajnai Gordon is, az MSZP is, a Jobbik is korábban, de ez az elmúlt nyolc évben mégsem történt meg, és elég furcsa stratégia lenne még pár évtizedig erre várni. Ha ezt átgondoljuk, tényleg nem marad más életképes tervük: megállapodni, közösen fellépni, a szavazókat a választásokon egy-egy ellenzéki jelölt támogatására kérni.”

Egy ilyen rendszerben úgy lehet erősödni, ha az ellenzék elveszi a Fidesz kétharmadát,

majd akár abszolút többségét, illetve a lehető legtöbb polgármesteri posztot.:

“Az EP-választásnak – bár Európa szempontjából fontos – nincs komoly belpolitikai tétje. Azok a polgármesteri és képviselői helyek viszont, amelyeket meg lehet szerezni az önkormányzati választáson, létfontosságúak az ellenzéknek. Csak egy példa: miután az összes megyei napilap egy kézben van és a kormánypárt politikai céljait szolgálja, jelentősége lenne annak, ha a megyei jogú városok közül nyolcat vagy tízet az ellenzék irányítana.

Erőforrásokhoz juthatnának az ellenzéki pártok, beleszólásuk lehetne abba, hogy az önkormányzati újságokban mi jelenjen meg, a következő parlamenti választás előtt nem lennének helyben teljesen eszköztelenek. A parlamenti választáson elérhető sikerhez nyilvánvalóan az első lépés az önkormányzati választás.”

A folytatásban: “Amikor Orbán elveszti a varázsát….”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük