Karácsony Gergely: ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menj másokkal együtt

Ha csak napi egy hírt akar elolvasni Karácsony Gergely, az MSZP- Párbeszéd közös miniszterelnök-jelöltjéről, javasoljuk, hogy ez legyen az!  A zoom.hu-nak adott interjúban fontos dolgokról beszélt: a választási felkészülésről, a várható eredményről, saját politikai jövőjéről.

“Én miniszterelnöknek készülök.”

A politikus meggyőződése, hogy az ellenzék győzelemre áll. Az emberek változást akarnak, és minden közvélemény-kutatás alapján többségben vannak azok, akik szerint kormányváltás kellene. Ez négy évvel ezelőtt nem így volt. Úgy fest, egyelőre csak a pártok nem értik az idők szavát, de be fognak állni a sorba, mert a választók kikényszerítik ezt:

“Én miniszterelnöknek készülök. Ha az ellenzék nem szerzi meg az ehhez szükséges parlamenti többséget, akkor folytatom a munkámat polgármesterként Zuglóban. Ennél messzebbre egyelőre nem látok, és nem is erre koncentrálok.” /……/ “Nekem egyébként nincs rangkórságom, számomra a zuglói polgármesterség hosszú távon is megtisztelő feladat lenne.”

Karácsony igaztalannak tartja az MSZP- vel kapcsolatban megfogalmazott vádakat.

„Ezek annyira súlyos vádak, hogy ilyeneket akkor mondjon bárki, ha bizonyítani tudja. Én még csak ehhez hasonló hangulatot sem érzek az MSZP-ben.”

A szocialistáktól az elmúlt időszakban távozókkal kapcsolatban is elmondta álláspontját:

“Az MSZP nagy párt, a listaállítás előtt felméri az ember, milyen lehetőségei vannak. Nem gondolom, hogy Demeter Márta átment volna az LMP- be, ha látja, hogy befutó helye van. Bárándy Gergely, akivel személyesen is jóban vagyok és távozása nagy veszteség az MSZP-nek, ő elegánsabban csinálta.”

Eddigi tapasztalati alapján nem számít újabb pártot elhagyókra:

“Ellenkezőleg: csatlakozókra számítok, akik társulnak az általam vezetett Változás Szövetségéhez. Nem is csak politikusokra, hanem a tudásukkal, tapasztalatukkal az ügy mellé álló szakemberekre és persze választókra.”

A “Tegyünk igazságot!”

programmal kapcsolatban hangsúlyozta, a program alaptételeivel nincs vitája, különben nem lenne itt. A társadalom sok területen nagyon igazságtalan, ahol rendet kell tenni:

“Megjegyzem, a Párbeszéd programja néhol ennél bátrabb, például a minimálbér-emelésnél is. Látom a programjaink költségvetési vonzatát, és ez valóban azt jelenti, hogy nagyjából 2000 milliárdos összeget kellene átcsoportosítani” /……../ “Egyik napról a másikra természetesen nem lehet visszatenni az egészségügybe vagy az oktatásba azokat a pénzeket, amiket korábban kivettek, de már akkor is boldog lennék, ha rövid távon a 2010 előtti arányokat vissza tudnánk állítani a költségvetés szerkezetében. Nyilvánvalóan van egy hatalmas korrupció, amit szintén meg kell állítani, és vannak most olyan politikai prioritások a büdzsében, amelyek nekünk nem azok: stadionokra, presztízsberuházásokra, hülyeségekre költik a pénzt. Elsőként állítanám le például a Liget-projektet, ami önmagában több, mint 200 milliárdos tétel.”

A kampányfinisben tervezi, hogy kormányprogramot hirdet. Erre március 15-e után kerülhet sor:

“Március 15-e után szeretnék kiállni és azt mondani: ez az én kormányprogramom, ami a pártok választási programjára épül, ehhez kérek mandátumot, és ezt számon lehet kérni rajtam. Tisztázni akarom az emberekkel, hogy Magyarországon komoly reformokat kell végrehajtani. De nem úgy, ahogy ezt eddig megszoktuk: erőszakos, felülről oktrojált, gyors eredményeket kikényszerítő folyamatként, mert így nem működik. Olyan reformot szeretnék, amellyel az adott ágazat szereplői is azonosulni tudnak. Egyik kedvenc mondásom nem csak a reformokra, hanem az egész kormányzásra igaz lenne: ha gyorsan akarsz haladni, menj egyedül, ha messzire akarsz jutni, menj másokkal együtt.”

Hangsúlyozta, a politika nem a fantomok üldözéséről, ellenségképekről lopásról és a zsarnokoskodásról, hanem az emberekről és az ő problémáikról szól. A politikát vissza kell rántani a földre:

“A magyar belpolitikát éppen a Fidesz és a propagandamédiája fertőzte meg azzal a betegséggel, hogy tematizálja a közvéleményt, elkedvetleníti a szavazástól az embereket a sorosozással, migránsozással és a „ki-kivel fog össze az ellenzéki oldalon” típusú témákkal. Ezekkel szemben én a kampányban inkább az egészségügyről, az oktatásról, a bérekről, a nyugdíjakról és az ezekre épülő új társadalmi modellről fogok beszélni.”

Konok Péter: Karácsony Gergely természetesen tudja, hogy nem fog “győzni”, mert nem hülye

Karácsony: az igazság nem lehet ellenzékben

Karácsony belengette a bűvös tizenharmadik havi nyugdíjat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük