Karácsony Gergely: öntsünk tiszta vizet a pohárba! – dokumentumok az idősotthonban terjedő járványról

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! 4 levél, amelyből kiderül, hogy mi vezethetett a járvány terjedéséhez az idősotthonokban -írta Karácsony Gergely főpolgármester pénteken Facebook-oldalán.

“Akkor hát derüljön ki, hogyan kerülhetett a koronavírus-fertőzés a budapesti idősotthonokba.

Bár szerintem továbbra is a járványt és a nyomában keletkező gazdasági és szociális válságot kellene felelősen kezelnie a kormánynak, és nem a politikai ellenfelet legyűrni hazug lejáratással – de úgy tűnik, vannak, akik ezt másként gondolják. A válságkezelés akadozik, az ellenfél lejáratása a szokásos tempóban zajlik.

Nyilvánosságra hozok most 4 dokumentumot

Három arról tanúskodik, hogy

3 hete kérjük a kormány illetékeseit, a kormányhivatal vezetőjét, az egészségügyért felelős minisztert és a tisztifőorvost is,

hogy ne küldhessenek vissza a kórházak idős embereket az idősotthonokba negatív koronavírus-teszt nélkül.

A 4. dokumentum szerintem jelenleg a járvány budapesti terjedésével kapcsolatos legfontosabb dokumentum.

Fotó: koronavirus.budapest.hu

Annak kapcsán született, hogy egy idősotthon vezetője szintén arra kérte a kórházat, csak negatív teszttel küldjön vissza idős lakót az intézménybe. A kórház erre a hivatalos dokumentumra hivatkozva utasította el a tesztelést.

A fővárosi kormányhivatal vezetője ugyanis írásba adta, hogy szakmailag (!) nem indokolt a beteg tesztelése ha másik intézménybe küldik őket.

Csak hogy világos legyen, hogyan kerülhetett be a fertőzés a fővárosi idősotthonokba

És ezért kezdte el a főváros saját forrásból az idősotthonokban élő ellátottak és az ápoló személyzet tesztelését, és az eredmények nyilvánosságra hozását.

Talán nem kell hosszan magyaráznom már,

miért fontos, hogy a kormány haladéktalanul elkezdje az ország több mint 800 idősotthonában az ott élők és az őket ápolók tesztelését.

Végül szeretném megköszönni a budapestiek együttműködését az ünnepi időszakra vonatkozó korlátozások első napján. Budapest közösség.”

Karácsony Gergely április 3-án jelentette be, hogy a Pesti úti idősotthon öt lakója elkapta a koronavírus-fertőzést, és további 13 lakó kórházba került a fertőzésre utaló tünetekkel. Majd a főváros saját forrásból 200 tesztet végzett el a dolgozók és azon lakók körében, akik kapcsolatba kerültek a tüneteket produkálókkal. A főpolgármester akkor is jelezte, nagyon fontos, hogy a kórházakból csak negatív teszttel kerüljenek vissza az otthonokba az idős betegek.

Háttér

A Pesti úti idősotthonból csütörtökön 126, pénteken további 56 gondozottat vittek kórházba koronavírus, illetve annak gyanúja miatt. Az intézményben történt tömeges megbetegedések miatt azonnali intézkedések végrehajtására kötelezte az országos tisztifőorvos a fenntartó Fővárosi Önkormányzatot.

Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában ráerősített arra a napok óta folytatott kormánykampányra, miszerint Karácsony Gergely felelős az otthonban történtekért.

Ezek után döntse el mindenki maga, hogy mennyit és mit hisz el Müller Cecíliának, Orbán Viktornak, Kásler Miklósnak, Sára Botondnak és a kormányhivatal illetékeseinek.

És ami mindennél fontosabb: mi a valós helyzet Magyarországon a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban?

2 hozzászólás

 • 2020.04.11 - 07:53
  Közvetlen hivatkozás

  Gergőke bajban van! Ha az én gyermekem fázik, mert nem megfelelő öltözéket adok rája, s az iskolából -megfázva- jön haza, akkor-: nem az iskolát fogom hibáztatni, hogy a gyermekem-: megfázott!

  Válasz
  • 2020.04.12 - 09:37
   Közvetlen hivatkozás

   De ha az iskolában fázott meg,pl.fűtés hiányában,akkor remélem hogy megjön az eszed!

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük