Pozsonyi Piknik ‘2018 – Kétfröccsös esőben emlékeztünk a Piknik névadójára

A Városi Kurír munkatársai bevetették magukat a Pozsonyi Piknik forgatagába. Esélyünk sincs, hogy a hatalmas kulturális rendezvény minden részletéről beszámoljunk – de a hangulatot megpróbáljuk megragadni.

Néhány napja már igyekeztünk kedvet csinálni a Pinkhez beharangozónkban.  A mi kedvünk tényleg meg is jött, és ahogy a forgatagot néztük, nem vagyunk egyedül.

Meglepetésről meglepetésre

A Szent István park mellett, a színházi sátrak során végighaladva olyan kortárs nagyságokkal futhattunk össze, mint Béres Ilona, Bálint András, Harkányi Endre, Kováts Adél, Hirtling István.

Kicsit távolabb Moldova György dedikált. Még fel sem ocsúdhattunk az egyik kellemes meglepetésből, amikor egy sarok mögül Erdős Virág bukkant elő. Egy sörsátornál kiváló újságíróba, a korábbi Népszabadság csapatából ismert Czene Gáborba botolhattunk – ő ma már a Népszavánál végez a korábbihoz hasonlóan színvonalas munkát.

randikutya
Velünk volt a Játékszín Dog Storyjának randikutyája is.

A Park Színpad házigazdája is a hazai újságírás kiemelkedő figurája, Kövesdi Péter (jelenleg a Vasárnapi Híreknél írja figyelemre méltó cikkeit, riportjait, interjúit). A színpadra szombaton ezen a délutánon többek között  Nyáry Krisztiánt, sikeres kultúrtörténeti művek szerzőjét, a Magvető Kiadó igazgatóját hívta ki, hogy Bächer Iván íróra, hírlapíróra, a tízéves Pozsonyi Piknik egyik ötletadójára, névadójára emlékezzen a közönséggel együtt.

Két kisfröccsel átvészelhető

Éppen ekkor kezdett szakadni a szeptember elsejei, hamisítatlan nyári zápor. Az egybegyűltek nem igazán ijedtek meg a víztől, Nyáry Krisztián pedig pár személyes szóval biztatott bennünket.
Bächer Ivánnal lehetetlen volt megázni – mesélte. – Minden barátja úgy emlékszik rá, hog a legkisebb felhő megjelenésére is azonnal javasolta: üljünk be valahova, bekkeljük ki ezt a közeledő természeti csapást.
A 2018. szeptember elsejei könnyű záport Iván “kétfröccsösre” becsülte volna (mire ezt Nyáry Krisztián elmondta, már el is allt – a szerk), de Bächer Ivánnal nagy élvezet volt egészen sokfröccsös esőket, olyan fergetegeket is, mint amilyen este tíz óra körül véget vetett a pikniknek,  kihúzni valami újlipótvárosi menedékhelyen.

Az igazi magyar hazafiság

A városnegyed boltosai, vendéglátósai és nem mindennapi összetartó közösséget alkotó lakói tíz évvel ezelőtt szervezték meg a Pozsonyi Pikniket, ezt a hangulatos falunapot – és sajnos, bármilyen hihetetlen, az egyik alapember, Bächer Iván már öt éve nincs köztünk. Nyáry Krisztián a Pikniken két írásával emlékezett Bächer Ivánra. Az egyik címe magáért beszél: “Az utolsó hírlapíró”. (Itt olvasható)

Nyári Krisztián

A másik írást, amelynek az a címe, “Honfoglalók”, Nyáry Krisztián azzal vezette fel, hogy bármennyire fáj a “nemzet”, a hazafiság” fogalmait kisajátítóknak, Bächer Iván igazi, nagy magyar hazafi volt, a magyar történelmi, kulturális gyökerek szenvedélyes feltárója, értékőrzője. Érthető, hogy ez nagyon idegesíti mindazokat, akik nem bírják elképzelni, hogy valaki másképp is lehet hazafi, mint ahogy ők kijelölik.

Jelképes szobortalanítás

A Városi Kurír szerkesztői Nyáry Krisztiánt hallgatva azon is elgondolkodtak, jelképes értékű, hogy pár méterre álltunk attól a helytől, ahol jobbikosok vörös sálba tekerték egy nagy magyar filozófus szobrának fejét, mintha fojtogatni akarnák – majd nem sokkal később a fővároson ma uralkodó fideszes rezsim fellógatta és elvitette a szobrot, hogy újabb kiválóságot próbáljon kiradírozni Budapest emlékezetéből. Próbálkozásuk persze szánalmas, hiszen mindannyiunkat ki kellene radírozniuk, hogy célt érjenek – és persze Bächer Iván mindezt már jó előre megírta.

Fejtő Ferenc mellszobra ugyanabban a parkban egyelőre a helyén van…

A piknik az elmúlt évek gyengélkedése után amikor  félő volt, hogy hamisítatlan talmi búcsúvá alakú, giccs árusokkal és minden egyéb kellékével a legalacsonyabb szintű falunapoknak, végre kezed újra magára találni. Most már csak az olyan különleges programok újragondolása hiányzik, mint a milyen például még a Pozsonyi úton tartott piknikek attrakciói a balkon koncertek voltak. Alighanem kellene valaki  aki friss szemmel nézne rá az Újpesti rakparti helyszínre, és létrehozná a valóban oda komponált Pozsonyi Piknik 2.0-át.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük