Pozsonyi Piknik! – Mindenki itt van, nem kell menni sehova

Szeptember elsején, szombaton ismét megrendezik Újlipótváros szívében a Pozsonyi Pikniket. A rendkívül sikeres rendezvény egyik alapítójának emlékét idézzük fel, Bächer Ivánét, aki sajnos már öt éve nincs köztünk.

Újlipótvárosi hangulat

Nemrégiben már idéztünk a Bächer Ivánnak szeretettel Facebook-csoport  figyelemre méltó bejegyzéseiből. (Itt és itt.) Az idei Piknikre készülve a szerkesztők egy nagyon hangulatos -Bächer-írást vettek elő. A “Jelentés a teraszról” igazi újlipóciai életkép, olyan ember tollából, akit ez a különleges városrész befogadott, és aki ezt csodás írások sorával hálálta meg. Kóstoljunk bele ebbe a hangulatba!

“…ott ülünk a teraszra tett három asztal körül mindannyian. Ülünk és nézzük a járdán járókat-kelőket. Nézzük, ahogy mennek a népek. Nézzük, és csodálkozunk. Hová mennek? És mi végre? Hát miért kéne menni bárhová? Amikor mindenki itt van. És nemcsak mennek, de sietnek! Iparkodnak, szaporáznak, loholnak! Hát micsoda nevetséges dolog. Sietni. Hova? Minek? Hát úgyis mindenhová elér az ember. Vagy ha nem, hát minden eléri őt. Nevetséges és szánalmas is sietni. Hisz minden iparkodásnak csak ugyanegy a vége.
(…)

Mindenki itt van, nem kell menni sehova.

Képviselve van itt az újlipótvárosi társadalom összes rétege, a bankártól a munkanélküliig. Még parlamenti képviselőnk is van. De ő nemigen ül közénk, mindig siet, hiába mondjuk neki, hogy Iván, hová sietsz, már nincsen hová sietned, nyugodtan leülhetsz közénk.

Sokféle a nép itt.

Sokféle nyelvű – néha angolul, néha franciául is folyik a szó; és sokféle gyökerű – ül a teraszon erdélyi szász származék és szerb, szlovák, sváb, zsidó, cigány, vallon ősökkel bíró, de egyként hív magyar.

És professio szerint is roppant elegyes a publikum.

Bármikor ki tudnánk hozni egy lapot. Van főszerkesztő asszony és főszerkesztő-helyettes is, közgazdász, külpolos, képzőművészeti kritikus, tárcaíró tucatnyi, a belpolitikához pedig mindenki ért.

Szívja a Pozsonyi út jó legét színész, tanár, orvos, ügyvéd, muzsikus, tévés, vendéglős, festőművész, matematikus, kereskedő, boltos, iparos. (Az utóbbiak, persze, kulcsfigurák, franciakulcs-figurák. Az újlipót polgárok zöme nemigen ért az enkézzel való bütyköléshez.)

Még hazatérő vidám földmíves is feltűnik néhanap…”
(A teljes írást itt olvashatja.)

Találkozzunk a Pikniken!

A Pozsonyi Piknik programját itt találja, Facebook-oldaluk is informatív.

Örömmel fedeztük fel a színes programok között a Szent István park szélén meghirdetett helyszínen a következőt: szeptember elseje, 15.35: Bächer Ivánról .

“Bächer Iván író, újságíró, Újlipótváros díszpolgára, a Piknik névadója lassan öt éve nincs közöttünk. Írásával Nyáry Krisztián emlékezik.”

Természetesen a forgatagban ott sétálnak majd a Városi Kurír szerkesztői is, és a beszámolónk sem marad el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük