Ennyiért dolgoztat Mészáros Lőrinc! - Városi Kurír

Sorting by

×

Ennyiért dolgoztat Mészáros Lőrinc!

Pedig lenne miből… Orbán haverja elképesztő tempóban gyűjti és konszolidálja a cégeket, hasít a tőzsdén, folyamatosan nő a gazdasági ereje. Mészáros Lőrinc mégis szűkmarkú: az alkalmazottai csak 213 ezret kapnak, bruttóban.

Hirdetés

A G7 azután mérte fel a Mészáros-birodalom béreit, hogy Pócs János fideszes képviselő márciusban azt nyilatkozta: ahol megjelent Mészáros tulajdonosként, ott 40 százalékkal nőttek a bérek. Mint kiderült, ez a kampányszöveg sem igaz.

A ma már több mint kétszáz különálló darabot számláló cégbirodalom egészére még nem érhető el információ a fizetésekről, de azért megnézték, mit tudnak meg a nyilvános cégadatokból. A legutolsó elérhető cégbeszámolók a 2016-os évre vonatkoznak, ekkor a mostaninál még jóval szerényebb volt a felcsúti vállalkozó-polgármester portfóliója. A család közvetlen vagy közvetett tulajdonában “csak” néhány tucatnyi cég volt ekkor, ezek közül azonban sok projekttársaság, aminek a cégvezetőkön kívül vagy egyáltalán nem volt alkalmazottja, vagy csak nagyon kevés.

Összegyűjtöttek viszont 12 céget, ahol jelentősebb számú alkalmazott is volt. Már 2016-ban is csaknem ezer ember főnöke volt közvetve vagy közvetlenül a Mészáros-család. Mészáros Lőrinc emberei egyre hatékonyabban dolgoznak: miközben a létszám évente átlagosan csak 6 százalékkal nőtt, addig az árbevétel 36 százalékkal. A főnökük mégsem jutalmazta őket a nagyszerű eredményekért: a bérük csak évi 6 százalékkal nőtt.

A növekedés ráadásul 2015-ben megállt, hiába lettek többen a Mészáros-tulajdonú cégek alkalmazottai, a bővülés az átlagbér csökkenésével járt együtt: a 2015-ös 230 ezer forint után 2016-ban már csak 213 ezer volt az átlag bruttó.

Ezek jóval alacsonyabbak az országos átlagbérnél. 2013-ban 23 százalékkal maradtak el a Mészáros-cégek bruttó bérei az országos átlagtól, de még 2016-ban is 19 százalékos volt az elmaradás.

Érdemes megnézni a cégek átlagbéreit az iparági átlagokhoz képest is. A hat építőipari cégnél az átlagos keresetek alig maradnak el az átlagtól, a négy mezőgazdasági cégnél pedig meg is haladják az országos átlagot. Ennek azért megvan az oka: kevés állandó, bejelentett alkalmazottja van a mezőgazdasági cégeknél, az ügyvezetői magas bérek ezért alaposan felfelé viszik az átlagot.

Az árbevételből egyre kevesebb jutott a munkavállalóknak, a bruttó bérek aránya 11-ről 6 százalékra csökkent, miközben a nyereség hányada nőtt.

Mészárosék cégéiben a munka és a hozzáadott érték szerepe elenyészőnek tűnik, valós termelő cégek helyett leginkább kereskedelmi cégeknek néznek ki, amik valamiért nagyon olcsón vásárolnak, majd nagyon magas áron adják tovább a termékeket és a szolgáltatásokat.

(Forrás: G7)

Kapcsolódó:

Több mint tízmilliárdot kaszált Mészáros Lőrinc

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.