Kilencven fős leépítést jelentett be a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.

Különösen súlyosan érintette a budapesti gyógyfürdőket a járvány, ami a látogatottság jelentős visszaesésének hatására hatalmas bevételkiesést okozott. Ennek következtében 90 fős – a teljes foglalkoztatotti létszám közel 10 százalékát érintő – létszámcsökkentést jelentett be a BGYH.

A társaság azonban ebben a helyzetben különösen fontosnak tartja, hogy felelős munkáltató maradjon, ezért a létszámcsökkentésben érintett munkavállalóknak más munkáltatónál történő elhelyezkedését minden rendelkezésre álló eszközzel támogatja. A főváros támogatásával Munkába Elhelyező Bizottságot alakít, együttműködési megállapodást köt a Budapest Esély Nonprofit Kft.-vel outplacement szolgáltatás biztosítására és kezdeményezi, hogy a Főpolgármesteri Hivatal támogatásával jöjjön létre a főváros tulajdonában lévő tagvállalatok között belső munkaerőpiac.

Kiss Ambrus, főpolgármester helyettes a tájékoztatón megerősítette, hogy több fővárosi intézménynél is lehetőséget biztosítanak arra, hogy az érintett személyek munkát kaphassanak.

Többek között a BKK, a BKV, az FKK, az FCSM, a Főtáv és a Főkert lehetnek azok az intézmények, akik a BGYH-tól munkaerőt vehetnek át.

Hogy pontosan kiket érint a leépítés az októberben derül majd ki, a felmondóleveleket pedig november második felében küldi ki a vállalat. A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a döntés során szociális szempontokat is figyelembe vesznek, ami például a gyermeküket egyedül nevelők, a többgyermekesek, vagy a munkásszállón élők esetében jelenhet meg.

Míg a BGYH árbevétele a tavalyi év első nyolc hónapjában elérte a 12,5 milliárd forintot (2019 egészében pedig közel 19 milliárd forint volt), addig

az idei első nyolc hónapban mindössze 5,1 milliárd forint,

és 2020 egészére sem várnak 6 milliárd forint feletti bevételt.

Ennek hatására az idei veszteség elérheti a 3,6 milliárd forintot, a társaságot így csak hitelfinanszírozással lehet fenntartani. Több fürdő különösen függ a külföldi turistáktól, a Széchenyi és a Gellért fürdő tavalyi látogatóinak például 85 százalékát a külföldiek tették ki.

A vezérigazgató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a mostanin túl, további létszámcsökkentést nem terveznek, ha ugyanis jövő nyáron újra tud indulni a turizmus, akkor a szakképzett munkavállalókra ismét nagy szükség lesz.

Forrás: portfolio.hu

transznemű

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük