Koronavírus: leálltak a boncolások, a koronavírusos halottak esetében a hamvasztás javallott!

„Egyszer használatos védőruha, védőszemüveg, FFP3-maszk, PVC-be mártott kesztyű, lábzsák, valamint kézfertőtlenítő beszerzéséhez kért segítséget az operatív törzstől a mintegy kétszáz temetkezési szolgáltató és a 17 hamvasztóüzem számára az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület” – írja a Magyar Nemzet.

“Temetés kizárólag szűk családi körben…..

A lapnak a szervezet elnöke elmondta, természetesen tudják, hogy a védőfelszerelés biztosítása a szolgáltatók feladata, de ezeket jelenleg nehéz beszerezni. Egyelőre van elég fertőtlenítőszerük, ami a halottszállító járművek fertőtlenítéséhez szükséges, de hozzátette,

ha fertőző elhunytat visznek, a kocsit minden egyes alkalommal fertőtleníteni kell.

A cikkből kiderül, a veszélyhelyzet és a kijárási korlátozás miatt változik a temetéseknél, szertartásoknál szokásos rend. Az ügyintézésnél is próbálják minimálisra szorítani a személyes jelenlétet, az ügyfélszolgálatokon plexit szerelnek fel, emellett azt kérik a szolgáltatóktól, hogy

„A JÁRVÁNY IDEJE ALATT A SZERTARTÁSOKAT A CSALÁDOKKAL EGYEZTETVE, KIZÁRÓLAG SZŰK KÖRBEN, MAXIMUM TÍZ GYÁSZOLÓ JELENLÉTÉBEN BONYOLÍTSÁK LE.”

Jelölt dupla zsák

A patológiákon speciális eljárásrendet vezettek be, írja a lap: “a miniszteri utasításra felfüggesztették a boncolásokat, és a legmagasabb fokú, a HIV- vagy a Creutzfeld–Jakob-fertőzötteknél is alkalmazott óvintézkedéseket léptettek életbe.

AZOKAT AZ ELHUNYTAKAT, AKIK BIZONYÍTOTTAN KORONAVÍRUS-FERTŐZÖTTEK, AKÁR VOLT ALAPBETEGSÉGÜK, AKÁR NEM, MÉG A KÓRHÁZI OSZTÁLYON ELEVE DUPLA ZSÁKBA HELYEZIK, AMELYEK KÜLSEJÉT FERTŐTLENÍTIK ÉS MEGJELÖLIK”

– írják, és hozzáteszik, hogy

ugyanígy kell eljárni azok esetében is, akiknél akár csak a gyanúja felmerült a koronavírusos fertőzésnek.

Azoktól, akiknél felmerül a Covid–19-fertőzés gyanúja,

“a halál beálltának megállapítása után harminc percen belül orr- és torokváladék-mintákat kell venni a fertőzés gyanújának megerősítésére vagy kizárására”.

A hamvasztás javallott

“A patológiai tagozat az elhunytak mosdatását nem javasolja, öltöztetésüket is csak védőfelszerelésben. A Covid–19-fertőzöttek esetében a hamvasztást szorgalmazzák, ha mégis koporsóba temetik az elhunytat, akkor azt csak zárt koporsóban ajánlják”

– írja a portál, Tímár József, a patológiai tagozat elnöke pedig a lapnak ezzel kapcsolatban azt mondta,

“NEM TUDJUK, HOGY EGY HALOTT SZÖVETEIBEN MEDDIG MARAD ÉLETBEN A VÍRUS.”

“Kiemelt gondossággal kezelik azokat a friss szövetmintákat is, amelyeket biopszia vagy műtét során távolítanak el a betegekből az operáló orvosok, hiszen nem tudhatják, hogy vírushordozó-e a páciens” – tette hozzá.

Forrás

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük