Köves Slomóék nyílt levele a Hír TV-nek

„Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket” címmel számolt be a kormánypárti Hír Televízió a kitörés-napi szélsőjobboldali gyűlésről és megemlékezésről.

Mi van…?

A szélsőjobboldali esemény egyik fő szónokát, a Légió Hungária vezetőjét, Incze Bélát szólaltatták meg, mint

„békés emlékezőt.”

Azt az egyetlen mondatot idézték be tőle, amely szerint

„Az antifasisztáknak pedig azt szeretném megköszönni, hogy azt a hangulatot, mely annak idején is uralkodott Európában, a második világháború ideje alatt, megteremtik nekünk!”

Ez a Köves Slomó által gründolt Tett és Védelem Alapítványnál is kiverte a biztosítékot

A TEV nyílt levelet írt a Hír TV szerkesztőségének:

“Tisztelt Szerkesztőség! A Tett és Védelem Alapítvány nyomatékosan kéri a Hír TV szerkesztőségét, hogy

mentse fel a munkavégzés alól azt a munkavállalóját, aki a botrányos tudósítást készítette a neonáci nosztalgiába fulladó kitörés napi rendezvényekről, mely anyag azt sugalmazta, mintha a rendőrség által betiltott önkényuralmi jelképekkel díszelgő emléktúra legitim, a társadalmi normákkal mindenben egyező lenne.

A Hír TV 2020. február 8-i híradójában

Antifasiszta tüntetők zavarták meg a kitörés napi megemlékezéseket címmel közölt beszámolót a BRFK által korábban betiltott, szélsőjobboldali és neonáci szervezetek által szervezett kitörés emléktúráról.

Az összeállítás “békés megemlékezésként” számolt be a neonáci összejövetelről és az önkényuralmi jelképekkel díszített neonácikról.

Ráadásul a tévécsatorna összemosta az eseményt a három fővárosi önkormányzat által szervezett, Budapest 1945-ös ostromának 75. évfordulója alkalmából rendezett fotókiállítás megnyitójával is, ily módon értelmezhetetlenné téve a tényeket.

Az emléktúrára érkezők kapcsán elhangzik, hogy a “többnyire katonai ruhába öltözött résztvevők” a kitörő katonák útvonalát járták végig. A felvételen jól láthatóan azonosítható az egyik résztvevő által viselt egyenruhán a német birodalmi sas és alatta a horogkereszt.

A TEV felhívja a Hír TV figyelmét arra, hogy a magyar jog tiltja a horogkereszt használatát,

ábrázolását, azt kizárólag ismeretterjesztő, tudományos vagy művészeti célból engedélyezi. Továbbá, aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet terjeszt, nagy nyilvánosság előtt használ, vagy közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő. A TEV az eseményen használt önkényuralmi jelklépek kapcsán megtette feljelentését.

Ugyanezen tudósításban a Hír TV beszámolt arról is,

hogy távol tartva magukat a szélsőjobboldali propagandától az I., II. és XII. kerületi önkormányzatok közös kiállítással emlékeztek az ostromban elhunyt katonákra és civilekre. A három önkormányzat korábban hangsúlyozta: elhatárolódnak minden olyan rendezvénytől, amely az eseményeket nem egységében, minden fél szempontjait figyelembe véve, hanem valamely oldal szenvedéseit idealizálva, szélsőséges módon mutatja be.

“Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét”.

A szélsőségek által szervezett rendezvények viszont azt sulykolták:

a Budapestet és Európát “hősiesen védő” német és magyar katonák “bátran helytálltak”, amelyről évről évre meg kell emlékezni. A Hír TV tudósítása elfogadhatónak állítja be a szélsőséges jelképek használatát és a szervezők által képviselt kirekesztő szélsőséges nézeteket, így akarva-akaratlanul hozzájárulhat a jelképekhez köthető szélsőjobboldali eszmék széles körű terjedéséhez és megerősödéséhez, megszegve ezzel az 1947-es párizsi békeszerződésben rögzítetteket. Egyértelmű magyarázatot várunk a Hír TV-től arra vonatkozóan is, hogy

miként kerülhetett adásba a büntetőjogi kérdéseket is felvető tudósítás?

Forrás

Egy hozzászólás itt: “Köves Slomóék nyílt levele a Hír TV-nek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük