Vásárhelyi Mária: minden tiszteletem Pokorni Zoltáné!

Szeretnék igazságos lenni; Minden tiszteletem Pokorni Zoltáné, aki a XII. kerület polgármestereként összefogott az I. és II. kerület vezetőivel, és egy közös történelmi séta keretében mutatják be az érdeklődőknek azt a borzalmas öldöklést és pusztítást, ami február 11-én, az un. kitörés napján történt Budapesten.

Közösen kívánják bemutatni a rengeteg szenvedést, gyilkolást és pusztítást, ami azért történt, mert a Várban rekedt német és magyar Wehrmacht katonák a biztos vereség ellenére sem voltak hajlandóak kapitulálni, és így két hónappal meghosszabították a háborút, rengeteg felesleges szenvedést okozva a főváros lakosainak.

Ez alatt a két hónap alatt rommá lőtték Budapestet,

és a kitörni szándékozó katonák 90 százaléka is elpusztult. Pokorni Zoltán azzal, hogy részt vesz ebben a közös akcióban, nyíltan szembefordul a kormánypártok hungarista, neonáci narratívájával, amely szerint a kitörésben résztvevő Wehrmacht katonák a “haza hősei” voltak. Mára az is kiderült (bővebben ld. #Átlátszó), hogy

a kormány anyagilag is súlyos százmilliókkal támogatja azokat a szervezeteket, amelyek katonai egyenruhás, horogkeresztes, neonáci vonulást szerveznek az általuk becsület napjaként emlegetett esemény alkalmából.

És tiszteletre méltó az is, hogy Pokorni Zoltán – korábbi álláspontjával szembefordulva – ma már nyilvánosan elismeri, hogy a Turul madár a harmincas években az antiszemita szélsőjobboldal szimbólumává vált, és ezért nem alkalmas arra, hogy a háború ártatlan áldozatainak emlékművén éktelenkedjen. Mindannyian tudjuk, hogy a Fideszben, mint a maffiában általában, a bosszúállás (omerta) az egyik legfontosabb alaptörvény. Ezt nyilván Pokorni sem kerülheti majd el. Ezért illeti meg különös tisztelet, hogy kiállt az igazság, a becsület és a tisztesség mellett.

Forrás

Háttér….

A Budavári Önkormányzat szombatra lefoglalta a Kapisztrán teret, ezért onnan nem indulhat a szélsőjobboldali szellemiségű Kitörés emléktúra, írja a Népszava. 1945 február 11-én a Várba szorított magyar és német csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből. Ezt az eseményt a szélsőjobboldalon a Becsület Napjának.

Az évfordulóhoz közeledve a párbeszédes V. Naszályi Márta vezette I. kerület közös közleményt adott ki a II. kerületi önkormányzattal, ahol a szocialista Őrsi Gergely, valamint a XII. kerülettel, ahol a fideszes Pokorni Zoltán a polgármester.

Hetvenöt évvel ezelőtt ért véget az a hadművelet, amelynek következtében a magyar főváros nagy része romba dőlt, lakosai közül több tízezren elpusztultak, másokat pedig hosszú időre elhurcoltak. Budapest ostromában mintegy 120 ezer katona és közel 40 ezer civil vesztette életét. Emlékük ápolása közös érdekünk, az áldozatokra emlékezni magától értetődő kegyeleti gesztus – áll a közleményben.

Február 8-án, szombaton két antifasiszta tüntetés is lesz Budapesten

Az egyiket Donáth Ferenc magánszemélyként jelentette be délután háromtól a Bécsi kapuhoz, a kezdeményezéshez az Európai Baloldal is csatlakozott. A másik tiltakozást az „autonómok” szervezik délután egytől a XII. kerületi Városmajorban, ahol a szélsőjobboldali szervezetek részvételével itt rendezik meg a becsületnapos demonstrációt. (Forrás)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük