Kunetz doktor: …csak kérdezem, mert nem értem….!

Ezek a mai számok: 7445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 778 -an vannak lélegeztetőgépen. Az utolsó normális évet 2019-et úgy zárta az egészségügy, hogy volt 67 494 kórházi ágy, ebből ténylegesen működő aktív ágy 41 105 volt, ez utóbbiból a NEAK ágykihasználtsági jelentése szerint béke időben is valamivel több, mint 26 ezer ágy volt átlagosan foglalt.

Tehát a COVID előtt átlagosan 15 ezer szabad aktív ágyat tudott a rendszer.

2020 november 3-án leálltak a tervezett, nem sürgős betegellátások, majd november 9-én Kásler újabb ágyfelszabadítást rendelt el, negyven százalékát a rendelkezésre álló ágyaknak COVID ellátásra kellett fenntartani.

Így fordultunk a mába, és amennyiben az eredeti számokat nézzük, akkor az ágyfelszabadítással több, mint 16 ezer aktív szabad ágynak kellene lennie.

Ami a valóságban még ennél is többet kellene, hogy jelentsen, hiszen békeidőben full kapacitáson is volt 15 ezer szabad aktív ágy, most még a tervezhető, nem sürgős beavatkozások is állanak, biztosítva még jónéhány ezer bevethető aktív ágyat.

Csakhogy mégis azt látjuk, hogy mindenhol betelt a rendszer, Budapestről előfordulhat, hogy Vácra viszik a beteget

Ha a fentiek alapján valószínűleg több, mint 20 ezer aktív ágy áll üresen, akkor miért nincsen elegendő hely a betegek számára?

Ugyanez a kérdés az intenzív osztályos betegekkel kapcsolatban. Békeidőben 1160 intenzíves ágy állt rendelkezésre, amelyen átlagosan 700 beteg feküdt. Ez 700 ágy – illetve az elektív műtétek leállása miatt talán valamennyivel kevesebb – most is foglalt lehet nem COVID betegekkel.

Kásler Miklós 2020 szeptember végén varázsceruzáját elővéve, elrendelte ezen ágyak bővítését,

volt ahol a 12 ágyas intenzív osztályból 60 ágyas osztályt kellett tegnapra rittyenteni, plusz szakképzett személyzet nélkül. Összességében több, mint 500 ilyen ágyat varázsoltak.

Most mégis azt látjuk, hogy a 778 plusz beteggel kezdenek betelni, pedig még kb. 200 intenzíves ágynak szabadnak kell lennie nem beszélve a Kiskunhalasi Járványkórház kapacitásairól.

Tehát a fentiek szerint még bőven a komfort zónán belül kellene lennie az egészségügyi kapacitásoknak, ha ezeket a számokat nézzük, azonban még sincs ez így.

Azt látjuk, hogy ezen a téren is teljes a káosz.

Ennek oka simán az is lehet, hogy a Kásleri intézkedések csak papíron működtek, a kórházigazgatók pozíciójuk megtartása iránti félelmükben szemrebbenés nélkül állították azt, ami nincs.

  • És/vagy nincs elég ellátó személyzet, mert a jogállási törvény miatt elvándoroltak száma, plusz maga már a görgetett humánerőforrás hiány oly magas, hogy alapfeladatok ellátására sem alkalmas a rendszer.
  • És/vagy egyszerűen a kormányzati számok nem igazak, sokkal több a kórházi beteg, mint amit bevallanak.

Bárhogyan is van, addig ezen segíteni nem lehet, amíg az egészségügy vezetői Káslerestől, Müller Cecíliástól pozícióban maradnak.

Forrás

csillagjegy, intelligencia, felhívás

 

 

figyelmeztetes
illusztráció: V.K.
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Kunetz doktor: …csak kérdezem, mert nem értem….!

  • 2021.03.07 - 17:23
    Közvetlen hivatkozás

    Itt az eredménye annak,amikor orbánnak fontosabb az,hogy az általa vezető pozícióra kiválasztott egyednek kellően,kellemesen érdes legyen a nyelve,és a megfelelő csapásszámot tudja produkálni,és ha úgy adódik,jó nagyot tudjon bólogatni,ha a fényességes úgy kívánja, – mint az,hogy megfelelő képessége legyen a feladathoz.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük