Lendületben a "Sinopharm-károsultak" - Kinek mi jár? - Városi Kurír

Sorting by

×

Lendületben a “Sinopharm-károsultak” – Kinek mi jár?

A jelenlegi állás szerint legnagyobb lendülettel a Sinopharmmal oltottak “ugrottak rá” a harmadik oltás lehetőségére, és ezen alighanem nincs is mit csodálkozni, hiszen az ő körükben alakult ki legkevésbé a védettség.

Hirdetés

Ki mit kaphat?

A héten megjelent az arra vonatkozó protokoll is, hogy melyik vakcina melyik oltóanyaggal kombinálható. A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS vakcinát kaphat emlékeztetőül, és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontrainidkáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt-írja az Index.

Ennek megfelelően a következő vakcinákat lehet beadni harmadikként:

 • AstraZeneca (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
 • Janssen (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen
 • Moderna (mRNS): Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
 • Pfizer (mRNS): Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
 • Sinopharm (inaktivált): Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
 • Szputnyik V (vektorvakcina): Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

Egy háziorvos arról számolt be a portálnak, hogy meglepően nagy az érdeklődés a harmadik oltás iránt, mint mondja, már jelentős listájuk van arra vonatkozóan, hogy kiket várnak a következő napokban.

“Egy-két páciens kivételével hozzánk kizárólag olyan hatvan év feletti páciensek jelentkeztek, akiket korábban  a kínai vakcinával oltottak. Ez egyértelműen arra utal, hogy ők érzik a leginkább veszélyben magukat.”

A Sinopharm a sor végén kocog

Mint ismert, az elmúlt hetekben több helyen is górcső alá vették az oltóanyagok hatékonyságát. A Semmelweis Egyetem kutatási eredményeiből kiderült, 1195 jelentkezőnél az esetek 88 százalékában a vakcinák hatásosnak bizonyultak. Ezzel szemben a Fővárosi Önkormányzat ingyenes antitestmérése azt az eredményt hozta, hogy a

Sinopharmmal oltott hatvan év felettiek negyedénél nem elégséges az antitest-szint.

Emellett a kínai vakcina esetében azok közül is sokan negatív tapasztalatokról számoltak be, akik magánúton nézették meg az ellenanyag-szintjüket.

 

Bár az orvosok most szabadon dönthetnek

arról, hogy két dózis kínai után Pfizert, Modernát, AstraZenecát, Janssent, vagy esetleg Sinopharmot adnak be harmadikként, az Index által megkérdezett háziorvos azt mondta, hogy ez esetben mindenképpen az mRNS-vakcinákat részesítik előnyben.

“Harmadik oltásként feltétlenül Pfizert vagy Modernát adunk azoknak a hatvan év feletti pácienseknek, akik korábban Sinopharmot kaptak. Már megrendeltük az oltóanyagokat, ám mivel azokat csak egy bizonyos ideig tárolhatjuk, komoly logisztikát igényel, hogy kit mikor hívjunk be. Alapvetően a jelentkezési sorrendhez igazodunk”

– mondta a budapesti háziorvos. Hozzátette:

az elmúlt hetekben végre szusszanhattunk egy kicsit, a feladatok mennyisége visszaállt a koronavírus előtt megszokotthoz, de most újabb kihívás elé nézünk.

Városi Kurír vélemény: Mielőtt “túl gondolkodja”, hogy mit tegyen, ne feledje, hogy nyakunkon a negyedik hullám és nem jövőidőben, hanem -akár érzékeli, akár nem- nagyon is a  jelenben!

FIGYELEM!

Ne feledje, hogy a védekezés második, nagyon de nagyon fontos, vonala a megfontolt maszkviselés, mert a veszély még nem múlt el!

Kapcsolódó

 

sinophar

 

Hirdetés
átver

Egy hozzászólás itt: “Lendületben a “Sinopharm-károsultak” – Kinek mi jár?

 • 2021.08.01 - 14:27
  Közvetlen hivatkozás

  Mi lesz a Kínai vakcinákkal amik a raktárakban hevernek. A felelősök megvannak csak el kell indítani ellenük az eljárásokat, pld azok az ökrök akik a gyártó ajánlása ellenére a hatvan év felettiek oltására adtak engedélyt. MEG KELL KERESNI A FELELŐSÖKET!!!!!!!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.