Halihó, Sinopharmosok és a többi védettségében bizonytalan! Lehet foglalni oltás-időpontot! - Városi Kurír

Sorting by

×

Halihó, Sinopharmosok és a többi védettségében bizonytalan! Lehet foglalni oltás-időpontot!

Csütörtök délután megnyílt az időpontfoglaló a harmadik koronavírus-oltásra az EESZT felületén – közölték a koronavirus.gov.hu oldalon. Orbán Viktor miniszterelnök mintegy másfél hete jelentette be, hogy Európában elsőként Magyarország teszi lehetővé a koronavírus elleni harmadik védőoltást.

Hirdetés

Az eeszt.gov.hu időpontfoglalóban a kórházi oltópontok már meghirdették a foglalható időpontokat.

A járványügyi oldal szerint

„az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése indokolttá teszi, hogy megerősítsük azok immunvédelmét, akik korán, az elsők között kapták meg az oltást.”

A harmadik oltás az első kettőhöz hasonlóan önkéntes és ingyenes

A közleményben felhívják rá a figyelmet, hogy

az időpontfoglalóban az foglalhat időpontot, aki elmúlt 18 éves, és a második oltását már több mint 4 hónapja megkapta. Az egydózisú Janssen-vakcina esetében az első oltástól számítják a 4 hónapot. Aki nem tud interneten foglalni, a háziorvosánál is kérheti a harmadik oltását.

Az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek és a legyengült immunrendszerű betegeknek különösen ajánlott a harmadik oltás felvétele

Harmadik oltásra mindenképp szükség lesz a szakemberek szerint, de a kormánynak ennél jobbkor nem jöhetett volna, hogy Izraelben már elindult az emlékeztető injekciók beadása. Így egy pillanatig sem kell a Sinopharm hatékonyságáról beszélniük 60 év feletti oltottak esetében, mégis megvédhetik a kínai vakcinával oltott idősebbeket.

A magyar kormány szerint félni nem kell tőle, a WHO azonban óvatosságra int a harmadik oltás miatt. És több kérdés még mindig nem tisztázott:

  • Vannak tanulmányok a vakcinák keveréséről?
  • Lesz elég oltóanyag mindenkinek?
  • Több helyre utazhatunk majd?

A döntés nem egyszerű, nem is a mi dolgunk lenne, de egy biztos: jön a 4. hullám!

 

oltás

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.