Orbán lengyel szövetségesei a vártnál gyengébben szerepeltek a választások első fordulójában

Szinte az összes nagyvárost elvesztette az Orbánnal szövetséges Jog és Igazságosság (PiS). Országosan ugyan a lengyel kormánypárt kapta a legtöbb szavazatot a helyhatósági választások első fordulójában, de jóval kevesebbet, mint a legutóbbi országos választásokon.

Varsóban már első körben nyert az ellenzék jelöltje,

a szavazatok 54 százalékát kapta az Ipsos közvélemény-kutató exit poll felmérése szerint a konzervatív-liberális Polgári Platform és a liberális Modernek (Nowoczesna) pártszövetsége, a Polgári Koalíció jelöltje, Rafał Trzaskowski. Patryk Jaki, a kormánypárt jelöltje csak 30 százalékot kapott.

A lengyel helyhatósági választásokon akkor tartanak második fordulót, ha az első körben senki se érte el az 50 százalékos szavazatarányt.

A legtöbb nagyvárosban az ellenzék győzött

Krakkóban Jacek Majchrowski, a Civil Krakkó jelöltje nyert az első körben 43 százalékkal, második helyen a kormánypárt jelöltje végzett 33 százalékkal, de a harmadik helyre is egy civil jelölt futott be 16 százalékkal. Itt a nagy ellenzéki pártok nem állítottak jelöltet.

Gdanskban is egy civil jelölt végzett az első helyen 36 százalékkal, őt a kormánypárt jelöltje követi, a harmadik helyre pedig a Polgári Koalíció jelöltje futott be.

Poznańban, Wrocławban és Białystokban a Polgári Koalíció jelöltje szintén már az első körben nyert, míg Kielcében civil jelöltek mérkőznek majd a második fordulóban.

Katowicében viszont a kormánypárt által támogatott független jelölt nyert az első fordulóban. Lublinban pedig szintén egy független jelölt győzött már az első fordulóban a Jog és Igazságosság jelöltjével szemben. míg Łódźban az ellenzék által támogatott helyi jelölt 70 százalékos eredménnyel ütötte ki a kormánypárt jelöltjét.

Országosan a kormánypárt kapta a legtöbb szavazatot, de jóval kevesebbet, mint legutóbb

Országosan a Jog és Igazságosság az összes szavazat 32,3 százalékát, a Polgári Koalíció a 24,7 százalékát, a Lengyel Néppárt nevű ellenzéki parasztpárt 16,6 százalékot, a volt metálénekes és elnökjelölt Pavel Kukiz pártja a Kukiz ’15 6,3, a szociáldemokrata párt pedig 5,7 százalékot. Persze a jelöltek száma, illetve a helyi választások sajátossága miatt ez nem feleltethető meg egy országos választás eredménynek, de ez a szám azt mutatja, a Jog és Igazságosság rosszabbul szerepelt, mint a legutóbbi országos választásokon, és a 32 százalékos eredmény kudarc lehet azért is, mert az elmúlt hetekben volt olyan közvélemény-kutatás amely 45 százalékra mérte az Orbán-szövetséges lengyel kormánypárt támogatottságát.

A PiS 9 vajdaságban győzött, a KO 7 vajdaságban kapta a legtöbb szavazatot. A PiS a hagyományosan konzervatív keleti vajdaságokban kapott nagyobb támogatást, emellett a nyugatabbra fekvő Alsó-Sziléziai vajdaságban is nyert. Egyes vajdaságokban viszont a KO és a PSL, illetve más ellenzéki tömörülések is feltehetőleg koalíciókat kötnek.

A PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski úgy kommentálta az előzetes eredményt: ez jó előrejelzés a jövő évi parlamenti választásokra nézve.

A PO elnöke, Grzegorz Schetyna viszont a polgármesteri választások előzetes eredményeire utalva úgy látta: a szavazás első lépést jelent az ellenzék jövőbeli győzelméhez.

Rekordot döntött a részvételi arány

A részvételi arány az exit poll szerint 51,3 százalékos volt, ami rekord magas eredmény a rendszerváltás utáni helyhatósági választások történetében.

Az országos választási bizottság közvetlenül az este kilenc órára tervezett urnazárás előtt közölte: Varsóban a szavazóhelyiségek a még voksolni kívánók nagy száma miatt hosszabb ideig tartanak nyitva.

Az első részleges eredmények hétfőre virradóra várhatók, az első forduló végleges eredményeit az országos választási bizottság legkésőbb szerdára ígérte.

(Forrás: Mérce, MTI)

Kapcsolódó:

Na, ki nem írta alá Lech Wałęsa születésnapi üdvözlőkártyáját? Persze, hogy Orbán Viktor!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük