Sorting by

×

Liu Shaolin arany-, Liu Shaoang ezüstérmes 1000 méteren

Liu Shaolin Sándor arany-, Liu Shaoang ezüstérmet nyert vasárnap 1000 méteren a rövidpályás-gyorskorcsolyázók világbajnokságán, a hollandiai Dordrechtben. Összetettben Shaoang nyert a bátyja előtt, míg a férfi váltó ezüstérmet szerzett.

A Ferencváros 25 éves versenyzője pályafutása második világbajnoki címét szerezte:

2016-ban 500 méteren diadalmaskodott. 22 esztendős öccse pedig másodszor állhat dobogóra ezen a vb-n, miután szombaton ő győzött a legrövidebb távon. Az ötfős finálé első köreiben Liu Shaolin vezetett öccse előtt, de aztán az orosz Szemjon Jelisztratov és a francia Sebastien Lepape is közéjük ékelődött. Liu Shaoang féltávnál ritmust váltott, a negyedik pozícióból az élre tört, innentől pedig semmi sem veszélyeztette a kettős magyar diadalt, már csak a köztük lévő sorrend volt a kérdés. A hajrában Liu Shaolin megelőzte fivérét, de a célba érve ugyanúgy ökölbe szorított kézzel és ordítva ünnepeltek együtt. Ezzel a szerepléssel pedig összetettben az első két helyen állnak a 3000 méteres szuperdöntő előtt.

A világklasszis testvérpár mögött az olasz Pietro Sighel lett a harmadik.

A nők kisdöntőjében Jászapáti Petra a futam legelején élre állt, majd egyenként egészen a negyedik pozícióig csúszott vissza. A 22 éves szegedi versenyző azonban nem hagyta annyiban, előbb a lengyel Nicole Mazurt, majd a kétszeres Európa-bajnok olasz Martina Valcepinát is visszaelőzte, így végül második lett az orosz Jekatyerina Jefremenkova mögött, összességében pedig hetedikként zárt.

A legjobbaknál nem borult a papírforma, azaz a holland Suzanne Schulting triplázott: az 500 és az 1500 méter után a középső távon is simán diadalmaskodott. Mögötte a belga Hanne Desmet szerezte meg az ezüst- és a kanadai Courtney Sarault a bronzérmet.

Férfi 1000 m, világbajnok:

Liu Shaolin Sándor 1:25.901 perc
2. Liu Shaoang 1:26.000
3. Pietro Sighel (Olaszország) 1:26.083

Női 1000 m, világbajnok:

Suzanne Schulting (Hollandia) 1:26.854 perc
2. Hanne Desmet (Belgium) 1:26.993
3. Courtney Sarault (Kanada) 1:27.470
…7. Jászapáti Petra
…28. Kónya Zsófia

Ezüstérmes a magyar férfi short track váltó

Az 5000 méteres fináléban a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és az amerikai születésű Krueger John-Henry mellett Burján Csaba kapott lehetőséget, aki így először versenyzett a vb-n. A futam eleje nagyon nyugodtan telt, a hollandok vezettek a magyarok előtt, a harmadik pozícióban pedig hol az oroszok, hol az olaszok korcsolyáztak. Utóbbiak aztán húsz körrel a vége előtt elestek, így a magyar érem már biztosnak látszott.

Tíz körrel a vége előtt a januári Európa-bajnoksághoz hasonlóan Burján Csaba esett el, innentől esély sem volt a magyar staféta győzelmére, amelynek már csak a vb-cím hiányzik a gyűjteményéből. A második hely végül annak köszönhetően lett meg a rajt-cél győzelmet arató hollandok mögött, hogy a másodikként célba érő oroszokat szabálytalanság miatt kizárták.

A magyarok minden idők legeredményesebb szereplésével, hat éremmel, köztük három arannyal zárták a vb-t: Liu Shaoang 500 méteren és összetettben diadalmaskodott és 1000 méteren ezüstérmesként zárt, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor az 1000 méter aranyérme mellé összetettben második lett.

A női staféták 3000 méteres fináléja még a vártnál is simábban alakult, ugyanis előbb az olaszok, majd az oroszok is elestek, így a franciák ölébe hullott az ezüstérem, mert a nagy esélyes hollandok ellen esélyük sem volt. Harmadikként végül az olasz négyes ért célba. Suzanne Schulting mind az öt lehetséges aranyérmet begyűjtötte a hazai rendezésű vb-n.

Férfi 5000 méteres váltó, világbajnok:

Hollandia 6:46.161 perc
2. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba, Varnyú Alex) 6:55.809
3. Olaszország 6:56.554

Női 3000 méteres váltó, világbajnok:

Hollandia 4:08.024 perc
2. Franciaország 4:10.267
3. Olaszország 4:17.631
…6. Magyarország (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca, Somodi Maja)

Liu Shaoang az első magyar összetett világbajnok

A Ferencváros 22 éves versenyzője Magyarország első összetett világbajnoki címét szerezte meg, a mostani vb-n pedig másodszor diadalmaskodott a szombati 500 méteres első helye után.

A 3000 méteres szuperdöntő úgy indult, hogy hárman kilőttek a rajtnál, így Liu Shaolin mellett a holland Itzhak de Laat és a francia Sebastien Lepape körelőnybe került, sőt, utóbbi még tovább ment, így másodszor is utolérte a főmezőnyt. Ezzel egyben az is eldőlt, hogy magyar aranyérmes lesz összetettben, már csak az volt kérdés, melyik Liu fivér lesz az.

A 25 esztendős Liu Shaolint valószínűleg megzavarta a Lepape-nak szóló csengetés, így ő egy körrel a vége előtt teljesen kiengedett, emiatt de Laat mögött harmadikként ért célba, pedig a futamon belüli második hellyel övé lett volna az összetett világbajnoki cím.

A magyar testvérpár mögött az orosz Szemjon Jelisztratov végzett harmadikként összetettben.

A nőknél a mindhárom egyéni távon győztes holland Suzanne Schulting már a rajt pillanatában biztos aranyérmes volt, ennek ellenére a 3000 méteres szuperdöntőt is megnyerte. Mögötte összetettben a kanadai Courtney Sarault szerezte meg az ezüst-, a magyarokkal készülő olasz Arianna Fontana pedig a bronzérmet.

Férfi összetett, világbajnok:

Liu Shaoang 60 pont
2. Liu Shaolin Sándor 55
3. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 44

Női összetett, világbajnok:

Suzanne Schulting (Hollandia) 136 pont
2. Courtney Sarault (Kanada) 58
3. Arianna Fontana (Olaszország) 39
…10. Jászapáti Petra 2
…27. Kónya Zsófia

Az éremtáblázat második helyén zártak a magyarok

A magyar csapat hat éremmel, köztük három arannyal fejezte be a vb-t: az olimpiai bajnok férfi váltó ezüstérmes lett, egyéniben pedig Liu Shaoang 500 méteren és összetettben diadalmaskodott és 1000 méteren ezüstérmesként zárt, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor az 1000 méter aranyérme mellé összetettben második lett.

Az éremtáblázat:
arany   ezüst   bronz
Hollandia         6       1       2
Magyarország      3       3       –
Kanada            1       2       1
Olaszország       –       1       5
Oroszország       –       1       2
Belgium           –       1       –
Franciaország     –       1       –

(MTI)

drágul, jövedékiadó, füst,
illusztráció: V.K.
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.