Magyar György: Orbán Viktor minél jobban ragaszkodik a hatalomhoz, annál rosszabbak az esélyei – A hekkermentes ellenzéki előválasztásról

A kormány december közepéig nagyjából azt tesz, amit akar: miután addig hosszabbították meg a járványügyi készültséget, rendeleti úton dönthetnek többek között a rendezvények tiltására vonatkozó szabályokról. Az előválasztást azonban – bármennyire szeretnék – nem akadályozhatják meg – írja blogjában Magyar György ügyvéd.

Marad a rendeleti kormányzás

Szerda este tudatta a kormány, hogy december 18-ig meghosszabbította a járványügyi készültséget. A Klubrádió Megbeszéljük című, Bolgár György vezette csütörtöki adásában egyebek mellett erről is szó esett. Elmondtam, hogy ezzel tulajdonképpen semmi nem változott, mert a kabinet – vagy inkább egyszemélyben Orbán Viktor – továbbra is azt tehet, amit csak akar. Vagyis: marad a rendeleti kormányzás.

A járványügyi készültség szabályai tehát nem változtak, mert a kormány rendeletekkel bármikor enyhíthet vagy szigoríthat a hatályos szabályokon. Ez egyébként az egészségügyi törvény módosításából is következik, mert ezzel kapták meg a felhatalmazást, de a részletekről a műsorban a korlátozott adásidő miatt nem esett szó. Bár annyit elmondhattam, hogy a közösségi rendezvények látogatása, az üzletek nyitvatartása, a távolságtartás vagy a maszkviselés szabályait bármikor módosíthatják.

Járványügyi készültség ideje alatt

December 18-ig meghosszabbította a járványügyi készültséget a kormány, az erről szóló rendelet szerda este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az egészségügyi törvény szerint a járványügyi készültség ideje alatt a kormány többek között

– korlátozhat vagy betilthat rendezvényeket, amelyek elősegítenék a járvány terjedését,

– korlátozhatja az üzletek működését, nyitvatartását,

– szabályozhatja a települési önkormányzat területén működő piacok, vásárok nyitvatartását,

– korlátozhatja vagy megtilthatja egyes intézmények (különösen a járóbeteg-szakrendelő, fekvőbeteg-gyógyintézet, valamint köznevelési, szakképző, felsőoktatási, szociális, gyermekvédelmi, gyermekjóléti és közművelődési intézmény) látogatását,

– járványügyi elkülönítésre vonatkozó rendelkezéseket állapíthat meg, meghatározhat szociális távolságtartásra vonatkozó szabályokat, bevezethet például kötelező maszkviselést vagy vásárlási sávot a veszélyeztetettebb csoportoknak,

– korlátozhatja vagy megtilthatja a belföldi, illetve Magyarország és más ország közötti személyforgalmat vagy áruszállítást.

A migráncsok lejátszottak, itt az új ellenség

Mindezzel kapcsolatban felhívtam a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet 2015 óta áll fenn. Ennek célja – mert menekültek alig érkeznek Magyarországra –, hogy fenntartsák a lakosságban a félelmet a „migráncsokkal” szemben. Most új ellenséget kellett keresni: a koronavírus-járványt. Az senkit nem zavar, hogy a járvány csillapodni látszik, mert a kormány számára egyetlen fontos szempont létezik: mindenki érezze, hogy a NER megment minket a bevándorlóktól és a járványtól is. Ez az egész nem több, mint politikai játszma.

Mellesleg a Covid-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések kapcsán tavaly 732, az idén 336 kormányrendelet született, de ezek többségének kevés köze volt a koronavírushoz. Ráadásul ember legyen a talpán, aki ebben a jogszabályi dzsungelben képes eligazodni. Meggyőződésem szerint az egész nem szól másról, mint hatalomtechnikai trükkök soráról. A lényeg az volt, hogy az embereknek megüzenjék: a NER mindenkit megvéd. Harmincezren viszont belehaltak a járványba, de ők már nem számítanak, mert nem szavaznak.

Hekker mentes ellenzéki előválasztás

Az adásban felvetődött, hogy a járványügyi készültség decemberig történő meghosszabbítása nem az előválasztás ellehetetlenítést szolgálja-e? Ettől én nem félek, mert ha az embereket el akarják riasztani attól, hogy kimenjenek az utcára, van rá válaszunk. Egyrészt az efféle NER-es üzenet kontraproduktív lehet, másrészt nagyrészt lebonyolítjuk az egész akciót az online térben, amit a Fidesz nem akadályozhat meg, s megvannak a módszereink arra is, hogy azt ne hekkelhessék meg.

Egy kérdésre válaszolva elmondtam azt is: az ellenzéknek nem kell kétharmados győzelmet aratnia ahhoz, hogy a jogrendszerből kigyomlálják azokat a vadhajtásokat, amelyek kizárólag a Fidesz érdekeit szolgálják. Feles többséggel is nagyrészt rendbe lehet tenni a jogállamiságot, gondoljunk csak a járványhelyzet alatt született kormányrendeletekre, amelyeket egy új kormány azonnal hatályon kívül helyezhet- fejeződik be Magyar György bejegyzése.

Forrás

Előzmény

 

Magyar György

3 thoughts on “Magyar György: Orbán Viktor minél jobban ragaszkodik a hatalomhoz, annál rosszabbak az esélyei – A hekkermentes ellenzéki előválasztásról

  • A járványügyi készültség egész évben fennmarad, akkor rendet kellene tenni a lélegeztető gépek kapcsán, az oltóvakcinák területén, az egészségügy észszerű korszerűsítése terén, mert igen sok a gond az elmaradt operációk és vizsgálatok során.,és ha ágyakat akarnak megszüntetni, ott rehabilitációs osztályokat kellene létrehozni.Na, most van ideje Orbánnak átgondolni a hibák kijavítását, ha már központi irányzást vezetett be, minden felelősség rajta van.,és akkor egyensúlyban lévő fizetési mérleget kellene alkotni, de még mindig nincs 2020-as beszámoló, bezzeg, ha az MSZP mulasztana kormányon, már utcára hívta volna ellenzékben a polgári köröket ingyen buszokkal,vonattal.Ne m gondolkozik el Orbán azon, hogy ő mit tett ellenzékben az aktuális kormányokkal szemben? Ugyanezt most megteheti a jelen ellenzék is, és erre a drága tanácsadói nem figyelmeztetik Orbánt.Sok az érdek ember Orbán körül, akikre nem számíthat szakmailag, mert karrieristák és nem jó szakemberek, még én is több vagyok náluk nyugdíjasként, mert van élettapasztalatom és az alapján lehetek bátor.Remélem, ez az újabb meghosszabbítás a Fidesz záró akkordja.

  • Egy diktaturaban ez termeszetes!

  • Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük