Már megint felültünk egy combos álhírnek – Ne kapkodj!

Már megint felültettek minket egy álhírrel, és mi jó szokásunkhoz híven azonnal felkapaszkodtunk, az ezúttal “kötelező lesz az FFP2-es” elnevezésű expresszre.  

Nagyon kell vigyázni mit és hogyan jelent be az állam!

„FFP2-nek megfelelő minősítésű maszkokat akart mindenki” – idézi a a Telexet a Blikk. „A csütörtöki kormánybejelentés, találgatás ugyanis az FFP2-es maszk kötelező használatáról az egekbe lökte a keresletet”  Mint írták, a csütörtöki bejelentést követően jelentősen megugrott a maszkok iránti kereslet, ami az elmúlt egy évben is tapasztalható volt ugyan, de nem olyan mértékben mint most. A HVG.hu cikke szerint a főváros több patikájában is kifogytak csütörtök délelőttre a készleten lévő maszkokból, hiába nem érkezett arról tájékoztatás, hogy – a szlovák szabályokhoz hasonlóan – tényleg az FFP2-es maszkok viselése lesz kötelező a boltokban és szabadtéren. A patikákban és online is alig-alig kapható a keresett maszk, ahol pedig mégis fellelhető, ott jelentős áremelkedéssel kell számolnia annak, aki be akarja szerezni – legalábbis erről számolt be a Portfolio.

„Egy 50 darabból álló, FFP2-es kategóriájú maszkcsomag például fél nap alatt a háromszorosára drágult”

– írják délutáni cikkükben, amiből kiderült, hogy az egyik netes webáruházban a 4690 forintos maszkcsomag ára 14 900 forintra emelkedett, mindezt úgy, hogy ha nem lenne rajta egyébként 41%-os kedvezmény, akkor 25 400 forintot kóstálna.

álhír, FFP2, felhivás

Akcióban a feljelentés-király

A sokszor jogos be- és feljelentéseiről ismert Tényi István ennek tudatában azt javasolja, hatósági árat szabjanak meg az FFP2-es maszkoknak, hogy elkerüljék a nyerészkedést rajtuk. Ezt írta:

„Az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében, továbbá a tisztességtelen kereskedelmi magatartások visszaszorítása érdekében indokolt lehet (meghatározott ideig) az FFP2-es típusú, illetve egyéb maszkok árának hatósági megállapítása”.

Álhír az álhír, de azért érdemes belegondolni

A fentiekhez csak annyit, vállalva a demagógia igaztalan vádját, hogy egy országban ahol olyan sokan élnek létminimum alatt csak akkor szabad egy ilyen viszonylag drága eszközt, kötelezővé tenni, ha ezzel egy időben a szociálishelyzet szerinti segítség módjait is megnevezik.  Gondoljunk bele, hogy menne például élelmiszert vásárolni valaki aki nem tudja a maszkot sem megvenni?

Kapcsolódó

álhír, FFP2, figyelmeztetés
illusztráció: V.K.

Egy hozzászólás itt: “Már megint felültünk egy combos álhírnek – Ne kapkodj!

  • 2021.03.05 - 07:17
    Közvetlen hivatkozás

    Lattam en mar nem egy eszetlen hatarozatot, eloirast a fideszes kormany reszerol – pont ezen miert akadnek fenn? Ez is egy a sok kozul – meg ha nagyon szemet is – de beloluk meg ezt is kinezem!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük