Itt vannak a medvék! Egyszerű a védekezés: Térdre, imához!

Magyarországon egyre gyakrabban tűnnek fel a medvék. Ennek úgy általában örülhetünk, de mit tehetünk, ha a málnabokor túloldaláról brummogást hallunk?

A bezárt Népszabadság lefagyasztott archívumában most is megtalálható Czene Gábor remek összefoglalója, ezzel a címmel: “De mi van, ha a medve velünk gurigázik?

Futnánk, de minek?

Egy dolog egészen biztos: annak esélye sincs, hogy az ember elfusson a felbőszült medvék elől. Ha futni kezdünk, a medve zsákmánynak néz. Márpedig ő a gyorsabb, másodpercenként 17 méter megtételére is képes!

Elterjedt vélekedés, hogy “a legbiztosabban” úgy úszhatjuk meg a medvekalandot, ha tarkóra tett kézzel földre hasalunk, és halottnak tettetjük magunkat… Aha. Tehát, ha ott szuszog a fülem mellett egy mackó, büdös leheletét érezzük, halljuk a morgását, nincs más teendőnk, mint bevetni a „tettesd magad halottnak” módszert: magzatpóz, kézzel a tarkót védve. Sőt! Ha a medve megpróbál a mancsával átfordítani, igyekezzünk újra hasra fordulni, felvenni az előző testhelyzetet… A sajtóban olvasható jó tanácshoz nem mellékelték túlélők beszámolóit, akiket ez a módszer mentett meg – de mindenesetre nagyon kell bízni abban, hogy a medvék is tudnak erről a módszerről…

És ha fára másznánk?

A hiedelemmel ellentétben az európai medvék nem jó famászók. A kifejlett példányok csak egy-két méterre képesek feljutni, és a bocsok sem sokkal magasabbra. Ez azt jelenti, hogy ha valaki magasabb fára menekül, akár meg is úszhatja a kalandot.
Van, aki szerint a zajongás segíthet: „ha többen vagytok, ütögessetek össze lábast, túrabotot”. Az interneten is megvásárolható az úgynevezett medvecsengő. A medve – így az elmélet – távolról érzékeli, és elkerüli az embert. A vadászok azonban ezen a módszeren csak mosolyognak…
Mások szerint, amennyiben bekövetkezik a medvetámadás, jó szolgálatot tehet a paprika- vagy gázspray. (Vagy éppen ellenkezőleg: jól felbosszantja a hatalmas bundást…)

Hogy csinálják Erdélyben?

Erdélyben viszont, ahol tényleg sok a medve, nem csengővel járják az erdőt, és nem is próbálkoznak magzatpózzal: a leggyakoribb védekezés az, hogy rákiabálnak a medvére.
Összefoglalva: a legjobb módszer mégiscsak az, ha imádkozunk: ne pont mi legyünk azok, akiknek élesben kell kipróbálni a szuperbiztos medveriasztó módszereket.

Vodkázott és dohányzott Wojtek, a háborús medve

Tusványosi nulladik nap, medvetámadással – A TEK már készül…?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük