Meg kell vitatni Ukrajna és Oroszország együttélésének új feltételeit

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök azt üzente Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, ne reménykedjen abban, hogy sok ukrán akar orosz állampolgárságot.

Ukrajnában – Oroszországgal ellentétben – van szólásszabadság és szabad média

Zelenszkij arra reagált, hogy Putyin szombaton Pekingben közölte: Oroszország kész megkönnyíteni az orosz állampolgárság megszerzését az összes ukránnak, nemcsak a Donyec-medencei szakadár területeken élőknek.

Zelenszkij a hétvégén kiadott közleményében kifejtette: Ukrajna egyebek mellett abban különbözik Oroszországtól, hogy

„az ukránoknak hazájukban van szólásszabadság, szabad média és internet”. „Mi pontosan tudjuk, mit jelent az orosz útlevél. Ez jog arra, hogy békés tüntetésért letartóztassanak bennünket. Jog arra, hogy ne legyenek szabad és versenylehetőséget biztosító választások. Jog arra, hogy elfelejtsük úgy általában minden emberi és szabadságjog létezését”

– fűzte hozzá.

Szavai szerint az ukrán állampolgárság ezzel szemben „a szabadságot, a méltóságot és a tiszteletet” jelenti. „Ez az, amit megvédtünk és védeni fogunk. Ukrajna nem mond le arról a küldetéséről, hogy a demokrácia példájaként szolgáljon a posztszovjet térség országai számára. Ezen küldetésünk részévé válik az, hogy védelmet, menedéket és ukrán állampolgárságot adunk mindenkinek, aki kész harcolni a szabadságért. Segítséget és menedéket fogunk nyújtani mindazoknak, akik készek velünk vállvetve harcolni a mi és az Önök szabadságáért” – jelentette ki.

Nem érdemes fenyegetni

Zelenszkij is leszögezte, hogy „nem érdemes” Ukrajnával a fenyegetések, a katonai és a gazdasági nyomásgyakorlás nyelvén beszélni.

Ismételten megerősítette ugyanakkor, hogy kész Putyinnal tárgyalni, és reményét fejezte ki, hogy a normandiai formátum keretében – azaz Németország és Franciaország bevonásával – a közeljövőben létrejövő találkozón Oroszország „demonstrálja készségét” a konfliktus enyhítésére. Szavai szerint Oroszországnak ezt a készségét konkrét lépéssel, a két ország közti, „mindenkit mindenkire” elv alapján történő fogolycserével kell megerősítenie.

Kijelentette, hogy kész megvitatni továbbá Ukrajna és Oroszország együttélésének új feltételeit. Leszögezte, hogy a két ország közötti kapcsolatok normalizálásáról csakis az ukrán területetek megszállásának teljes megszüntetése után lehet szó, értve ez alatt a Donyec-medencét és a Krím félszigetet is.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

Frissítve! Ukrán elnökválasztás – Exit poll: Zelenszkij toronymagasan nyerte a választást

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük