Megvette-e Szíjjártót a Benfica ahogy Rui Pinto állítja?

Portugáliában elkezdődött a Football Leaks nevű egykori weboldal működtetőjének, Rui Pintonak a pere. Rui Pinto, „John” álnéven több ezer bizalmas adatot, dokumentumokat hozott nyilvánosságra, főképp a labdarúgás világából.

Számos kétes ügyletet tárt fel az adócsalásoktól a korrupción át

Az ő leleplezése miatt indult vizsgálat a Manchester City ellen, és zárták ki a csapatot két idényre a BL-ből, továbbá több sztárfocista adócsalási ügye is neki köszönhetően derült ki. De ő volt az is, aki kiteregette Christiano Ronaldo szexbotrányát, valamint arról is ő szivárogtatott, hogy Isabel dos Santos milliárdos, Angola egykori elnökének lánya hogyan gyarapította vagyonát közpénzekből.

A most 31 éves Pinto 2015-től Magyarországon élt, és Erasmus ösztöndíjasként egy ideig történelmet tanult

Mindeközben intenzíven folytatta a hackerkedést, és folyamatosan tette közzé a magánlevelezésekből és más egyéb forrásokból összegyűjtött leleplező információkat.

Rui Pintot 2019. január 16-án tartóztatták le Budapesten, majd két hónappal később Portugáliába szállították.

Ügye nemzetközi vitát váltott ki a „visszaélést bejelentő” fogalmáról,

illetve arról, hogy törvénytelen eszközök (pl. magánlevelekhez való jogosulatlan hozzáférés) felhasználhatóak-e arra a célra hogy korrupciós ügyeket tárjon fel valaki.
Rui Pinto tanúvédelmi program keretében állt a bíróság elé Lisszabonban, magát pedig határozottan „bejelentőnek” vallja.

Pinto Szijjártó Péterről is nyilatkozott

Állítása szerint a magyar külügyminisztert „megvette” a Benfica, mert különböző kedvezményekhez juttatta a politikust. A portugál sportklub közleményben igyekezett cáfolni Rui Pinto vádjait.

Rui Pintot sokan hősnek tartják,

és felmentését követelik, míg mások ennek pont az ellenkezőjét hirdetik.

Ami viszont egyértelműnek tűnik, az az, hogy a Pinto által nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján bűncselekmények egész sorát sikerült bizonyítani.

Forrás

Rui Pinto

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük