Messziről jött magyar honvédség-parancsnok azt mond, amit akar....? A NATO nem tud a Ruszin-Szendi mesélte incidensről! - Városi Kurír

Sorting by

×

Messziről jött magyar honvédség-parancsnok azt mond, amit akar….? A NATO nem tud a Ruszin-Szendi mesélte incidensről!

Minden jel arra mutat, hogy a 4 napja altábornaggyá előléptetett magyar  honvédség-parancsnokot -legyünk jóhiszeműek- félretájékoztatták, vagy felült egy “repülő-folyosói” pletykának, miszerint egy “menekített” egy bombát szerelt össze az egyik gép fedélzetén. Több gond is felvetődik: ha csak hallott az esetről, akkor nem kellett volna tényként közölnie, ha megtörtént az eset, de titkosnak minősítették, akkor miért beszélt róla és a leggázabb, ha beilleszkedve a regnáló retorikájába, egy kitalált menekültellenes sztorit sütötte el.

Hirdetés

Nem tudja megerősíteni a NATO, hogy egy Afganisztánból kimenekített ember bombát szerelt egy repülő fedélzetén.

Az esetről a Magyar Honvédség parancsnoka, Ruszin-Szendi Romulusz beszélt, aki a honvédség csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott:

Volt másik nemzet, akinek a repülőgépének a fedélzetén a menekített már bombát szerelt a vécében.

Szijjártó hárít…

Az RTL KLub pontosítást kért az incidensről, mire

a honvédelmi tárca azt válaszolta a csatornának, hogy nem áll módjukban bővebb tájékoztatást adni a hadműveletről.

Az RTL a NATO-t is megkérdezte. A szervezet sajtóközpontja azt írta,

a szövetségesek feladata, hogy a repülőiken történt eseteket kommentálják. Ilyen esetet eddig egyetlen kormány sem jelentett.

Szijjártó Péter külügyminiszter pénteken azt mondta az RTL-nek,

nem tud részleteket, ő is a honvédség parancsnokától hallott az incidensről. (forrás)

Sámán hadművelet

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az élő sajtótájékoztatón számolt be a Magyar Honvédség afganisztáni jelenlétéről, illetve a napokban zajló kimenekítési bevetésről. A tárcavezető elmondta, az afganisztáni missziót, műveletet a 2001-es terrortámadás hívta életre, Magyarország 2003-ban csatlakozott a folyamathoz. Benkő Tibor szerint a NATO célkitűzése az volt, hogy

együtt megyünk be és együtt jövünk ki Afganisztánból, ezt sikerült is teljesíteni.

A magyar katonák 540 főt mentettek ki, amerikaiakat, magyarokat, osztrákokat, afgánokat. Minden magyart sikerült hazahozni, az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársait is. Az elért afgánokat sikerült Magyarországra hozni, ez 57 család, 180 gyermek. Akik jelentkeztek, akikről tudtak, azok közül mindenkit ki tudtak menteni. Hét nap alatt 14-szer tették meg a repülők az utat Afganisztán és Üzbegisztán között. Üzbegisztánból a Wizz Air és az üzbég légitársaság hozta haza az érintetteket.

Nem kellett éles lőszert használni

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a honvédség parancsnoka elmondta: nem volt még ilyen kihívás a magyar katonák előtt, kevesebb mint 20 óra alatt készültek fel a katonák a feladatra. Hozzátette: egy más nemzethez tartozó mentőcsapatnál egy utas bombát szerelt a repülő vécéjébe.

 

honvédség

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.