Mészáros Lőrincből műveltségi feladvány lett

Készíts interjút egy migránssal arról, miért jó letelepedési kötvényt vásárolnia, ha Magyarországra akar jönni! – ilyen erősen átpolitizált feladatokat is kaptak gyerekek egy hétvégi műveltségi vetélkedőn.

Politikai kérdések tizenéveseknek

De a 10-18 éves versenyzőknek Mészáros Lőrinc bőrébe is bele kellett bújni, hogy amellett érveljenek, miért sikeresebbek az üzletben a Facebook-alapító Zuckerbergnél.

Az egyik részvevő csapat kiakadt, ezért a zsűri törölte a leginkább politikai kérdést, amit a vetélkedő szervezője azzal indokolt, hogy a csapból is ez folyik manapság, így kisebbeknek is tudni kell.

Évek óta megrendezik a nagykátai műveltségi központban azt a vetélkedőt, amelybe idén sajátos kortünetként felbukkant a politika. A 10-18 éves gyerekek és szüleik megrökönyödésére a szombati oktatási-helytörténeti-játékos megmérettetésen többek közt a következőt feladatokat kellett teljesíteni:

„Készítsetek interjút egy migránssal, aki elmeséli, hogy miért akar ő Magyarországra jönni, és miért jó neki, ha letelepedési kötvényt vásárol nálunk!”

– szólt az a feladat, ami a legnagyobb felzúdulást váltotta ki Botka Sándor, független önkormányzati képviselő szerint. Hangsúlyozta, hogy nem helyi politikusként volt jelen a vetélkedőn, hanem szülőként, de utóbbi minőségében sem értette, miért kellene a gyerekeknek ilyen kérdésekben versenyezni egymással.

„Nálunk ez sok éve hagyomány, több százan eljönnek hétvégén, a gyerekek jól érzik magukat, sok a szülő, kísérő is benéz az egész napos programra. Általában különféle elméleti és gyakorlati feladványokkal szórakoztatják őket, eddig soha nem volt gond” – magyarázta.

Miért is okosabb Mészáros Zuckerbergnél?

A migránsos feladat mellett a tizenéves versenyzőknek a következő szerepjátékot adták:

játsszák el, hogy ők Mészáros Lőrinc és Mark Zuckerberg, ahol Orbán Viktor felcsúti gázszerelőből a Forbes-listára feltörő barátjának meg kellett győznie a Facebook-alapítót, miért ő sikeresebb az üzleti életben.

Arra már nem emlékeztek utólag, hogy a Mészáros szerepét megkapó gyerek egyáltalán mivel próbált érvelni. Mindez a hvg.hu korábbi videójára utal: Mészáros még két éve azt találta válaszolni, hogy ő okosabb Zuckerbergnél, ezért nő nagyobb ütemben a vagyona.

Állami szervet érintő további feladat volt az is, hogy a MÁV szóvivőjét kellett kérdezgetni arról: miért jó, hogy tavaly összesen 4 évnek megfelelő időt késtek a vonatok az országban.

És ha már nyakunkon az EP-választás, egy tetszés szerint választott politikus bőrébe bújva, egy

„európai uniós locsolóverset” is elő kellett adniuk.

Az egyik csapat kifogásolta a migránsos feladványt

A szombati egész napos, 12 órás vetélkedőn az általános iskola, a civil szervezetek, a szakközépiskola és a művelődési központ csapata versengett egymással. A migránssal készített interjúra már estefelé került sor, de még ekkor is sok 14 év alatti gyerek volt ott a független önkormányzati képviselő elmondása szerint. Végül ezt a feladatot hallva, a civilek által kiállított csapat egyik tagja állt fel, és kifogásolta, mondván, a gyerekeknek nem kell tudniuk, sőt jobb, ha nem is tudják, mi az a migráns és a letelepedési kötvény.

A játékot állítólag évek óta szervező és vezető dr. Varga Zoltán erre azzal vágott vissza, hogy egyéni problémáival ne zavarja a játékot. Azzal magyarázta a versenyszámot, hogy már a csapból is a migránsok folynak, a gyerekek mindenhol ezt látják és hallják. Nincs nyoma annak, hogy a játékvezetőnek bármilyen politikai pozíciója lenne, és csak névrokona a DK debreceni képviselőjének.

Még a fideszes képviselő is leszavazta

A vitában végül a négyfős zsűri döntött: szavaztak, és 3-1 arányban törölték a konkrét feladványt. A zsűriben ülő fideszes önkormányzati képviselő a feladat ellen voksolt. Ezek szerint ő is úgy érezte, hogy átléptek egy határt a politikai feladattal.

(Forrás: HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük