Évi 180 ezer tonna metánt szabadít a légkörre Trump és “környezetvédelmi” minisztériuma

Trump kormánya visszavonta az Obama kormány egyik fontos környezetvédelmi szabályozását, mely ellen a metán gázt eregető nagy olaj- és gázipari cégek évek óta harcoltak a bíróságokon.

Az Obama idején elfogadott szabályok arra kötelezték ezeket a cégeket, hogy kitermelőhelyeiken tegyenek meg mindent a termelés során a levegőbe kerülő metán befogásáért.

A metán üvegházhatású gáz, mely arányaiban sokkal nagyobb mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez a széndioxidnál – csak jóval kevesebb jut belőle a légkörbe az utóbbinál. Az olajtermeléskor a metánt gyakran csak a légkörbe eresztik, hogy ne akadályozza az olaj felszínre hozatalát. A most visszavont szabályok ezt a gyakorlatot akadályozták.

Az előírások persze plusz költséget jelentettek a nagy olajipari cégeknek, a becslések szerint a következő évtizedben akár kétmilliárd dollárt. Ugyanakkor más számítások szerint azzal, hogy a metánt nem fogják be, évi 734 millió dollár értékű gázt eresztenek a légkörbe. Ez a gáz pedig több millió háztartás energiaellátását fedezhetné.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

Segítek Trumpnak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük