Mi az? 30 milliárdról indult, 190 milliárdra Fideszesedett és még nincs kész ….

Az új Puskás Ferenc Stadion valóban egyedülállónak látszik, ha másban nem is, de a bekerülési árnövekedésben biztosan. A tervezett költség bruttó 30 milliárd forintról indult, ez az összeg 2017 februárig bruttó 190 milliárd forintra Fideszesedett.

A stadion rekonstrukciójának tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződést pedig 2017 márciusban nettó 143 milliárd forintról írták alá (ebben az összegben azonban nincs benne az áfa).

Hogyan nőtt ötszörösére az új Puskás költségvetése az évek alatt?

Közép-Európa legnagyobb befogadóképességű arénája, ahol labdarúgó-mérkőzéseken 67, koncerteken 78 ezren férnek majd el – közölte a Világgazdaság érdeklődésére a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

Az alábbi, az index.hu által összerakott videóból pontosan nyomon követhető. Akik jelentik az éppen aktuális árat: Hadházy Sándor, Orbán Viktor, Vígh László, Fürjes Balázs, Lázár János. Utóbbi leteszi a “nagyesküt” is, mondván, Ő utánanézett…..

De hol van még a vége?

A bruttó 190 milliárdos keret az építés alapköltségét és az arra opcionálisan rakható 5 százalékot tartalmazza. Egészen pontosan mondjuk ez is 190,5-re jön ki, de mi az a félmilliárd. Ennél lényegesebb, hogy ebben nincs benne sem a tervezés 3 milliárdja, sem a bontás 4 milliárdja, sem az ilyen-olyan tanácsadói szerződések, sem a projekt ellenőrzési feladataira vonatkozó megbízás összege, utóbbi egyelőre még nem ismert. Vagyis az a 190 milliárd már most simán megvan 200 is.

Ja, és a parkoló…..

A Skardelli György által megadott információk szerint 566 darab lesz belőlük az épületben, a tervmódosításkor kötött szerződésben

„kb. 600”

szerepel. A hatályos jogszabály viszont hasonló funkciójú épületeknél 15 nézőnként követel meg egy parkolóhelyet, ami a durván 67 000 ezres kapacitás esetében 4 466 darabot jelent, azaz majd 4 000 hiányzik.

A kiviteli tervben szereplő parkolók kizárólag a sportolóknak, VIP-vendégeknek és egyéb hivatalos személyeknek lesznek fenntartva. A tervmódosítás szövege szerint

„a nézők parkolása várhatóan az istvánmezei területtől átellenben lévő vasúti terület felett kialakítandó parkoló lemezeken lesz biztosítva”.

Amire nyilván el kell majd költeni néhány milliárdot, de közben úgy lehet tenni, mintha ez nem is tartozna a stadion árához.

Szóval lehet, hogy a 190 milliárd lehetetlenül soknak tűnt, de még ezt is vissza fogjuk sírni.

Az állam titkolja az új Puskás Ferenc Stadion szerződéseit

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük