Nem, ez nem egy kérdés a Ki tud többet Izraelről? – vetélkedőben, hanem az újkori Izrael  megalapítás óta nagyon komoly eldöntendő kérdés. Dunald Trump most alighanem követ dob ebbe a jelenleg csendesnek látszó tóba.

FRISSITÉS!!! 

DONALD TRUMP AMERIKAI ELNÖK JERUZSÁLEMET ISMERI EL IZRAEL FŐVÁROSÁNAK. 

(Forrás MTI)

Jeruzsálem, vagy Tel-Aviv?

Az 1948. május 14-én alapított Izrael folyamatosan küzd azért, hogy a világ elismerje fővárosának Jeruzsálemet. A nemzetközi közvélemény mindíg újra és újra nemet mond a kérésre. Az egységes fellépés azonban a mai napon véget érhet. Úgy hírlik, Donald Trump elnök áthelyezi az USA nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.

A világ és különösen a Közel-Kelet feszülten figyel. Trump – úgy látszik – egy helyen tanult kottát olvasni Orbán Viktorral, Ő is igyekszik folyamatosan úgy vezényelni „zenekarát”, hogy valami újabb és újabb aktuális feszültség elterelje a figyelmet a fő szólam, a kormányzás hiányosságáról.

Amíg Orbán itthon tereli vakvágányra a feszültséget, addig Trump a külpolitikát és olykor – mint most is – a világ biztonságának veszélyeztetést használja ugyanerre.

Más ok nem lehet

Az utóbbi években csendben zajlott a vita Jeruzsálem státusza körül. Senki nem várta el, hogy a nagy-testvér igazságot tegyen, főleg nem egy újabb esetleges intifáda árán.

Az elnök döntése mindenkit meglepett a washingtoni adminisztrációban, úgy hírlik, még a bejelentés várható napján, szerdán is igyekeznek lebeszélni Trumpot az alighanem egyik legfelelőtlenebb és legveszélyesebb döntéséről.

A követségköltöztetést szinte mindenki elítéli: az angol külügyminisztertől – aki arról is nyilatkozott, hogy országa nem készül hasonló döntést hozni – a török kollégáján át az Európai Unió biztosáig.

Bármilyen hihetetlenül hangzik is, a feszült helyzetről még Ferenc pápa és Mahmud Abbász, a Palesztin hatóság vezetője is egyeztetett.

A bejelentésre várva készenlétben állnak az izraeli fegyveres erők, hogy azonnal beavatkozhassanak egy esetleges tömeges ellenakció esetén.

Mi Izrael fővárosa?
Feszült hangulat Jeruzsálemben. Terror hullámmal fenyeget a Hammász, ha Trump elismeri Izrael fővárosának Jeruzsálemet (fotó: zsido.com)

Ne feledjük, Jeruzsálemre, mint fővárosra nemcsak a zsidó állam, de a palesztin hatóság is igényt tart. A kettős igény miatt is szorgalmazzák a mértékadó körök a tárgyalásos megegyezést a város státuszáról.

Cikkünk írásakor, még nem dőlt el semmi, de akár így, akár úgy hangzik el majd a bejelentés, igyekszünk elsők között tájékoztatni a Városi Kurír barátait

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét