Iványi Gábor és oltalmazottai nem elég keresztények? Miért hallgat az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár?

Azbej Tristan, nemzeti kormányunk üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára, aki olyan vehemensen áll ki a megrongált templomok helyreállításáért, ha lehet minél messzebb országhatárunktól, szó nélkül ment el a Magyarországi Evangéliumi testvérközösség ellehetetlenítése mellett.

Ki érti ezt?

Támogatjuk a kongói humanitárius válsághelyzetben lévő keresztényeket, a leszboszi templomfelújítást, a Burkina Fasói keresztényellenes terrortámadás áldozatait, jazidi menekültek hazatérését és még sokakat, ami nagyon klassz dolog. De! De miért nem támogatja pártunk és kormányunk és maga a pont ezért havonta kemény közpénzt zsebre tevő közszolga a kerítésen belül rászorulókat?

Tartozás miatt akarják kikapcsolni a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnél a gázt, miközben a magyar állam is tartozik nekik

Az új magyar egyházjogi törvénnyel kapcsolatban korábban megállapított jogsértések miatt hárommillió eurós (mintegy 935 millió forintos) kártérítést ítélt meg 2017-ben az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB). Azóta sem fizették ki! (Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni, amennyiben a panaszosok már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vettek, és nem jártak eredménnyel.)

„Váratlan volt és felsőbb utasításra történt, ezt elárulták”

– mondta la HVG-nek Ónodi István, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és az Oltalom Karitatív Egyesület (OKE) gazdasági igazgatója arról, hogy csütörtökön megpróbálták leszerelni Dankó utcai hajléktalanszállásaikon a gázórákat.

Megközelítőleg 30 millió forintos adóssága van az Iványi Gábor vezette MET-nek a Nemzeti Közművek felé. Ónodi elmondta, hogy régről húzódik a Közművel a vita: 2018 óta nem tudják fizetni a gázszámláikat.

„Eddig türelmesek voltak, korábban részletfizetési megállapodást kötöttünk. Most, a téli időszak előtt tartották elérkezettnek az időt arra, hogy leszereljék az óráinkat”

– mondta Ónodi. Csütörtökön végül mégsem szerelték le a Dankó utcai szeretetotthon gázóráit.

Az intézmény komplex szolgáltatást nyújt az otthontalanoknak: éjjel-nappal melegedőként szolgálnak, népkonyhájuk is van, munkatársaik pedig utcai szociális munkát és egészségügyi ellátást is végeznek. A szeretetotthonnak nagyjából hatszáz lakója van jelenleg.

„Tegnap kiszálltak a Nemzeti Közművektől,

mondták, hogy tartozásunk van, nekik az a kötelességük, hogy elvigyék a gázórát. Azt mondtam, hogy nem adjuk, ezt alá is kellett írnom, erre azt mondták, hogy akkor az utcáról kell elzárniuk.”

Az utcán gázcsapok vannak, a közművek alkalmazottai ezen keresztül tudják szabályozni indokolt esetben, hogy melyik házban lesz meleg víz és fűtés, melyikben nem.

„Mikor kikísértem a közművek munkatársait, jeleztem, hogy ott, azon a ponton van halaszthatatlan teendőm, ahol ők el tudnák zárni a gázt. Értették, hogy mire célzok, telefonon beszéltek a főnökükkel, majd elmentek”

– mesélte Ónodi.

Pikó András polgármester levelet írt...

“Ha az Oltalom Karitatív Egyesület intézményeiben szerte az országban, vagy Józsefvárosban a Dankó utcában elzárják a gázt, akkor nem csupán az intézmények, óvodák iskolák, kórház és hajléktalan ellátók lehetetlenülnek el, de nélkülöző emberek, gyerekek és felnőttek ezrei is.

Számukra a következő hónapok nem csak a COVID-járvány megpróbáltatásait jelentik majd, hanem a hideget, nélkülözést, és azt, hogy újra utcán találják magukat. Józsefváros utcáin is.

Tudjuk, 2011 óta, mióta megvonták az egyházi státuszt a Magyar Evangéliumi Testvérközösségtől,

folyamatos üdöztetésnek van kitéve Iványi Gábor és közössége. A jelenlegi kiszolgáltatott helyzetük oka ez – az állam összehasonlíthatatlanul több pénzzel tartozik nekik, mint amennyi tartozást ők halmoztak fel a gázművek felé.

Igazságtalannak, felháborítónak és embertelennek tartom ezt az eljárást és nem látom be, kinek, milyen érdeke lehet az egyébként is szükségben nélkülözésben létező gyerekek és felnőttek ellehetetlenítése, a fedél nélkül utcán élők számának növelése.

Iványi Gáboréknak segítségre van szüksége, de nem csak a miénkre

Két illetékes államtitkárnak ezért ma este Józsefváros polgármestereként hivatalos segítségkérő levelet küldtem. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár illetékessége ebben az esetben vitathatatlan, hiszen a feladata nem ismerhet korlátokat. Éppígy közbenjárhat Iványiék érdekében Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos is, a kollegialitás és az emberség nevében. Bízom bennük és a helyzetet megoldó küldetésükhöz minden támogatást megadok.”

Bojár Iván András közösségi oldalán így bővítette ki az érintettek körét:

“Kedves Katolikus Püspöki Konferencia, Evangélikus Egyház, Református Egyház, Mazsihisz, Hit Gyülekezete! Elképesztő mennyiségű adófizetői lóvét tetszenek kapni minden évben és lényegében senki nem ellenőrzi, hogy mire tetszenek eltapsolni.

Most azonban tessék szíves lenni és álljanak oda, segítsék meg azt a csöppnyi felelős, szorgalmas, jószívü és pótolhatatlan fontosságú munkát végző Magyar Evangéliumi Testvérközösséget,

amelytől csak azért vonták meg az állami nagypecsétet, hogy a mindenkori hatalmakkal a híveik ellenében kollaborálni kész, s ezert súlyos erkölcsi deficitben lévő VIP egyházak élete az eddigieknél is pazarabb legyen.

Nem pont értem, Krisztus, Jézus, Jahve neve mond-e még valamit, az irgalom, a felebaráti szeretet, a gondoskodás fogalmai ébresztenek-e még gondolatot ott, ahol már kizárólag a haszonlesés ideái tenyésznek, de ha mégis, akkor most azonnal tessenek elutalni egy szemmel jól látató összeget az Oltalom Karitatív Egyesület számlájára.

Köszönöm szépen. (Oltalom Karitatív Egyesület: K&H Bank Zrt. 10400140-00026699-00000006 Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség: OTP Bank 11708001-20520380 )”