Miért is kell pereskedni azért, hogy megtudhassuk, mi lett 300 milliárd – 300.000 millió!- forintunkkal? – Ja, mert ez Orbánia?

Bár a hírfogyasztói emlékezetet a hozzáértők pár napra taksálják, talán van, akinek beugrik a Covid-járvány alatt „portyázni”, no meg „fürkészni” küldött „hozzánemértők” serege, akiket Orbán Viktor küldött hadba azért, hogy lélegeztetőgépeket vásároljanak Magyarországnak. A 300 milliárdunkkal kitömött és így szélnek eresztettek tették a dolgukat és megvettek mindent, amire azt mondták nekik, hogy „ez az!”. Aztán jött a fekete leves, amikor használni kellett volna a begyűjtött 16.000 darabból pár százat, hiszen a javuk nem volt alkalmas a betegek életben tartására.

Itt jött a képbe a nagy ötlet: adjuk el őket!

A bevásárlást követően, miután a beszerzett eszközök nagy része raktárban porosodott és a túlvásárlás ténye a kormánynak is feltűnt, az EMMI kapta feladatául, hogy a feleslegtől viszonteladás címén megszabaduljon. A Transparency International Magyarország közérdekűadat-igénylés útján próbálta kikérni a „továbbértékesítésekre” vonatkozó adatokat, azonban miután a tárca megtagadta a válaszadást, bírósághoz fordultunk.

A Fővárosi Törvényszék most meghozott elsőfokú ítélete alapján az EMMI nem titkolhatja az adatokat.

Egyebek mellett kiderülhet, hogy a vonatkozó kormányhatározat alapján pontosan mennyi eszköztől sikerült megválni és mekkora összegért, mely szervezet vagy cég végzi az értékesítést, valamint arra is, hogy a viszonteladást végző céget milyen eljárásban és feltételek mentén választották ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma többek között egy vonatkozó alkotmánybírósági határozatra hivatkozva érvelt az adatok kiadása ellen, azonban a Fővárosi Törvényszék a tárca érvelését elutasította.

Köntörfal és társai…..

Az EMMI alperesként azzal igyekezett elhajolni a számára kellemetlen feladat elől, hogy a tárca szerint nem kötelessége a lélegeztetőgépek viszonteladásáról szóló adatok összegyűjtése és rendszerezése, így ilyen formában nem is kötelezhető azok kiadására. A bíróság azonban a továbbértékesítésről szóló kormányhatározat vonatkozó pontjai alapján megállapította, hogy igenis az EMMI feladata volt az érintett lélegeztetőgépek tételes összeírása, így arról pontos listákkal kell rendelkeznie. Ahogy a bíróság az elsőfokú ítéletében fogalmaz:

“az alperes kifogása, mely szerint az adatokkal nem a kért formában rendelkezik, teljes mértékben nem állja meg a helyét, mivel a kormányhatározat hívja fel az emberi erőforrások miniszterét, hogy a belügyminiszter, valamint a külgazdasági és külügyminiszter bevonásával határozza meg az értékesítésre szánt lélegeztetőgépek pontos mennyiségét, típusát és sorszámát”.

A Fővárosi Törvényszék értelmezése szerint tehát a tárca bizonyosan rendelkezik az általunk kért adatokkal, és azok kiadása nem jár új adatsor létrehozásával, így azokat át kell adnia.

A maláj-szál….

A Transparency International Magyarország egy másik pert is indított tavaly ősszel a túlméretezett lélegeztetőgép-beszerzés ügyében, miután a Külgazdasági és Külügyminisztérium megtagadta az igénylésünkre való válaszadást. Abban az eljárásban annak próbálunk utánajárni, hogy miként költhette el a magyar állam a 300 milliárdos összköltség több mint felét, 180 milliárd forintot arra, hogy egyetlen, maláj érdekeltségű cégen keresztül szerezzen be több mint hatezer lélegeztetőgépet. A tárcától egyebek mellett azt próbálták megtudakolni, hogy

  • miként ellenőrizték, hogy a maláj cég teljesíti-e a beszállítókra vonatkozó átláthatósági követelményeket, illetve
  • miért fordulhatott elő az, hogy a magyar kormány nem is ennek a cégnek, hanem másoknak fizette ki a lélegeztetőgépek árát.

Azt sem mellékes talán megemlíteni, hogy a Covid-járvány kezelését a regnáló magyar kormány összes megszólalója világszínvonalúnak minősítette!

Forrás

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük