Minden “szemétdombhoz” jár egy önjelölt kakas? – Pio atya ételládái sem úszták meg…

Fantasztikus, országossá nőtt ötlete volt a pécsi irgalmasrendi szerzetesnek, Morvay Imre Pio atyának, amikor elindította ételláda-programját. Egyszerű módját találta ki annak, ha valaki névtelenül akart a mindennapokban segíteni a rászoruló névteleneknek. Ám “ételláda-maffia” ütötte fel a fejét, a dobozokat le kellett szerelni. 2018., Magyarország.

A kormánymentalitás legörög….

A szabadpecs.hu számolt be arról, hogy a hajléktalanok egy része nem élt, hanem visszaélt a jósággal, és szinte maffiamódszerekkel kihasználta ki a még szorultabb helyzetben lévőket. Sőt, még az sem kizárt, hogy egyesek közülük maguk nem is voltak hajléktalanok, csak azok helyezetét kihasználó, alávaló gátlástalanok.

Morvay Imre Pio atya – az ötletgazda – korábban felszentelt katolikus pap, a pécsi székesegyház plébánosa, majd helynöke volt, húsz éve azonban, 58 évesen váltott, és a Betegápoló Irgalmasrendbe lépett. Az ő nevéhez fűződik a pécsi irgalmasrendi kórház megújítása, sokáig annak vezetője is volt, naponta lehetett látni, amint ő maga is tölti fel az ételládákat.

Bencsik: az ételosztás az egyik legaljasabb módszer

A példa ragadós….

A Szabad Pécs úgy tudja, hogy a pécsi Munkácsy utca Széchenyi tér felőli részén lévő ételládák közelében lakók sokszor panaszkodtak a folyamatos veszekedések, a házak tövében tanyázó hajléktalanok és a folyamatos kosz miatt, ám súlyosabb ügy miatt voltak kénytelenek feladni a kezdeményezést. A hajléktalanok egy része ugyanis a felügyelete alatt tartotta az ételládákat, nagyjából mindent ők vettek ki a dobozokból, aztán pénzért tovább adták a még szorultabb helyzetben lévő sorstársaiknak. Bolti árakon kínálták az ételt a már csak üres dobozokat találó más hajléktalanoknak.

Az is megesett, hogy aki egyszer vitt élelmet a dobozba és máskor anélkül ment arrafelé, a vérmesebbek a “maffiacsapatból” rárontottak, hogy ezúttal miért nem hozott valamit.

A portál beszélt Morvay Imre Pio atyával, aki elmondta, hogy valóban voltak ilyen problémák, ezért kellett végül úgy dönteniük, hogy felhagynak a kezdeményezéssel. A jövőben a Támasz Alapítványnak adják a felajánlásokat, így próbálják meg az összegyűlt dolgokat közvetlenül azokhoz eljuttatni, akik valóban rászorulnak.

(forrás: szabadpecs.hu)

Csepp a tengerben – ételosztás Debrecenben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük