Ne büntessen az adóhatóság! – kérik a könyvelők és persze nekünk sem lenne rossz…..

A Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesülete nyílt levélben kéri a kormányt és a jogalkotókat a könyvelési, adóbevallási, beszámolási határidők mulasztása miatti szankciók felfüggesztésére a koronavírus miatti helyzetben.

Méltányosság…., urak!

“A Kormány által elrendelt intézkedések –és az esetleg várható továbbiak – okán, de az MKIK konferenciáján a járvány hatásainak mérséklésére a Miniszterelnök által említett célzott ágazati programokra reflektálva a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Egyesülete jelen nyílt levélben tesz javaslatot a vállalkozásoknál a könyvelés, adóbevallás miatt szükségesnek vélt kormányzati intézkedésre – írják a portálunkhoz eljuttatott közleményükben.

Az Adótanácsadók Egyesülete ezúton hívja föl a jogalkotó és a kormányzat figyelmét arra, hogy a bevezetett egészségügyi óvintézkedések súlyosan megnehezíthetik a mikro- és kisvállalkozások könyvelői, adóbevallás-, és számviteli beszámolót készítők munkavégzését is.

A fertőzéstől való – mindkét fél részérő fennálló – félelem miatt,

az ügyfeleikkel való személyes kapcsolattartás, és így a bizonylatok eljutása már most problémát jelent.

Várhatóan akadozhat a vállalkozások közötti – nem elektronikus – bizonylatforgalom is, ami ugyancsak gondot jelenthet az adóbevallások határidőre történő beadásában, mert a bizonylatok ebből adódóan is késve jutnak el a könyvelőhöz.

A jogszabályban általános érvénnyel kerüljön kimondásra,

hogy a 2020. július 31-ig határidős estekben –amennyiben az egészségügyi vészhelyzet addig nem szűnik meg–, a vállalkozásokra a különböző jogszabályokban meghatározott adóbevallási, adatszolgáltatási, számviteli beszámoló letétbe-helyezési határidők mulasztása miatt –jóhiszemű joggyakorlás esetén– nem kerül sor mulasztási bírság kiszabására.

Az ilyen bevallási késedelemből adódóan –amennyiben a késett bevallásban lévő adót a beadásával együtt megfizetik– késedelmi pótlék kiszabásra ne kerüljön sor, és ebben az időszakban beadott bevallások önrevíziói mentesüljenek az önrevíziós pótlék alól, továbbá ne lehessen az előbbiek miatti késedelmes fizetés esetén végrehajtást indítani, és hogy az adózói minősítés ezek miatti nem változtatható meg.

Határozott véleményünk,

hogy a vállalkozások ilyen formában történő támogatása révén a kormányzat jelentősen enyhítené az adózók anyagi szankcióktól való félelmét, stresszét, az egyébként is meglévő, a koronavírustól való aggódásaikat, mindemellett csökkentené a több tízezer embert (nagyrészt családos nőket) foglalkoztató könyvelői szektorra nehezedő nyomást.

Reméljük, hogy megfontolják és elfogadják javaslatunkat, de a témában készek vagyunk további egyeztetésekre is.

Budapest, 2020. március 11.

Adótanácsadók Egyesülete elnöksége

Zara László elnök”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük