Január 1-től törvény írja elő Izlandon, hogy tilos ugyanazért a munkáért a nőknek kevesebb fizetést adni, mint a férfiaknak. Ennek betartatása érdekében a munkáltatóknak igazolniuk kell a nők és férfiak egyenlő bérezését. Ahol ez nem valósul meg, ott büntetést szabnak ki.
[mnky_ads id=”3427″]

Mi a helyzet itthon?

A Párbeszéd újra beadja, a női-férfi bérkülönbségre vonatkozó Alaptörvényt módosító javaslatát.
Magyarországon átlagban 21%-kal keresnek kevesebbet a nők azonos munkakörben, azonos végzettséggel, mint a férfiak. Ha a vezető beosztásban dolgozók férfi-női bérkülönbségét nézzük, akkor ez megközelítőleg majdnem 30% is lehet.
A nők nem csak kevesebbet keresnek, de ezért a bérért több munkaórát is dolgoznak mint férfi munkatársaik, ami éves szinten összeadva 60 nap is lehet. Ehhez jön még hozzá a napi 4 órányi „láthatatlan”, azaz háztartási munka.
Tovább rontja a  helyzetet az is, hogy ugyanarra az állásra, megegyező végzettséggel egy férfi 55%-kal nagyobb sikerrel pályázik!
A  két nem közötti bérszakadék megszüntetése hozzájárulhat ahhoz, hogy mérséklődjön a női szegénység, ami a nyugdíjas kori szegénység előszobája. Ma itthon ez a nők 40%-át sújtja!
[mnky_ads id=”3427″]

- Hirdetés -

A Párbeszéd számára fontosak a nők!

Meggyőződésünk, hogy Magyarország csak akkor lehet sikeres ország, ha megteremti ezen a téren az esélyegyenlőséget, amelynek egyik alapja, hogy a hölgyek  által végzett munka, ugyanolyan anyagi elismerésben részesül.
Ezért az Alaptörvényben rögzítenénk, az egyenlő munkáért – egyenlő bér elvét. Jelenleg, csak a nők és férfiak egyenlő jogai vannak biztosítva. Amikor először, az egyenlő bérekről Alaptörvény módosítást kezdeményeztünk, azt a Fidesz leszavazta. A cégek számára kötelezővé tennénk a fizetésekről történő nyilvántartás vezetését, amelyet évente az Egyenlő Bánásmód Hatóság felé kell benyújtani. Hasonlóan az izlandi példához, amennyiben a hatóság szabálytalanságot talál, vizsgálatot kezdeményezhet és bírságolhat.
[mnky_ads id=”3390″]
(Szerző: Hegyi Beáta elnökségi tag párbeszéd)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét