Ne legyenek zombik a gyerekek!

A pénz fontos, de inkább másodlagos: a kivándorlási statisztikák mögött meghúzódó emberek közül sokan azért mennek el, mert a munkahelyeken a politika torzítja az emberi kapcsolatokat, illetve a tanulók világképét a kormányzati szlogenekkel formálnák.

Elég a politikából, az uszításból!

Ausztria felé kacsingat a nagykanizsai Róbertnek mérnöki diplomával nem jelentett gondot jó állásban elhelyezkedni, és feleségének is megfelelő állása van, mégsem elégedettek.

– A volt egyetemi évfolyamtársaim fele már kint dolgozik, a szűkebb baráti körünkből három család távozott az elmúlt két évben – mondta Róbert. – Igazából egyiküknek sem voltak egzisztenciális problémáik, ám hozzánk hasonlóan, nem érezték jól magukat: elegük lett a politikából, az állandó uszításból, a rengeteg lopásból-csalásból, a borzalmas közhangulatból. Én is ezt tapasztalom: már a munkatársak egy részével sem lehet normálisan beszélni, pedig nonszensz, hogy egy munkahelyen politika alapon alakuljanak klikkek.

Mindent felülír az urambátyám-mechanizmus

Róbert megjegyezte, a kései Kádár-kort gyerekfejjel élte meg, így saját emlékei nincsenek az akkori állapotokról, viszont szülei elmondása alapján, rengeteg minden visszaköszön azokból az időkből. – Megint a politikai kapcsolatok számítanak, mindent felülír az urambátyám-mechanizmus – kesergett. – Nem akarom, hogy a gyerekeim egy ilyen országban nőjenek fel, s mivel nem látom, hogy bármiféle változás jöhetne a következő öt-tíz évben, elmegyek oda, ahol normális értékeket kapnak. Ne az legyen az egyik legfontosabb kérdés az iskolában, hogy etikát vagy hittant akar-e tanulni, nekem sokkal többet jelent, hogy milyen nyelvek közül választhat, s hogy normális-e az informatika-oktatás.

Hol fizetnek annyit, amennyi állítólag az átlagkereset?

– Olvasom, hogy bruttó háromszázezer az átlagkereset, s hogy a nettó is kétszázezer fölött van már – jegyezte meg Csaba, aki egy balatoni háttértelepülésnek számító városban él. – Csak azt nem tudom, hogy hol fizetnek ennyit? Mi négyen élünk nettó 264 ezer forintból. Két gyerekem van, az egyik most kezdi a nyolcadik osztályt, a másik a negyediket, s úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy jövőre kimegyünk Németországba. A fiam így a középiskolát már ott járhatja, a lányom pedig a felső tagozatot kezdheti egy új helyen, amit itthon is meg kellene tennünk, mert a mostani iskolájában csak az alsó normális.

A tanár színtiszta kormánypropagandát nyom

Csaba hozzátette, az anyagiak mellett az is fontos számukra, hogy a gyerekek normális közegben szocializálódjanak. – A nagyobbik osztályfőnöke már a szülői értekezleteken is olyan kijelentéseket tesz, amitől kinyílik a bicska az ember zsebében – állította a férfi, és azzal folytatta: – És a gyerek szerint az osztályfőnöki órán a migránskérdés a téma. Ami nem lenne gond, mert valós probléma, beszéljenek róla, de ne úgy, hogy a tanár rémisztgeti a gyerekeket. Színtiszta kormánypropagandát nyom, ami még nekem is sok, pedig világ életemben a jobboldalra szavaztam. Lehet, hogy összességében kint sem fogunk magasabb színvonalon élni, mert hiába nagyobb a kereset, a rezsi is magasabb, de legalább nem lesznek zombik a gyerekeink.

(Forrás: Népszava)

Egyre többen választják a Nyugatot – és kivándorolnak

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük