Ára van, ha az ember egy olyan betegségben szenved, aminek kétszázezer érintettje van, de csak tízezer beteg látszik az egészségbiztosító rendszerében.
[mnky_ads id=”3390″]
Kis híján elájult a Semmelweis Egyetem I. számú női klinikáján a 34 éves Krisztina, amikor több évnyi szenvedés, gyógyszerszedés és félrediagnosztizálás után végre eljutott a specialistához, aki egy műtéttel megoldhatná a problémáját, az orvos azonban közölte: 2021 december 10-ére tudja elvégezni rajta az operációt. Krisztina először azt hitte, rosszul hallotta a négy (!) évvel későbbi időpontot, de az orvos elmagyarázta, hogy nem: az egyébként is komplex műtéthez egy speciális eszközre: bélvarrógépre is szükség van, ebből a beavatkozásból pedig heti egyet finanszíroz az OEP-utód, Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK).

A rendelőből sírva távozó nő összetörtségét látva a főorvos mellett dolgozó asszisztens megpróbálta „megvigasztalni”: nem kell ilyen sokat várnia, ha magán alapon veti magát alá a műtétnek: ugyanazt a beavatkozást ugyanott, ugyanazzal az orvosi teammel akár 1 hónap múlva is elvégezhetik rajta. A műtét, illetve az állami várólista átugrásának díja kereken 2 millió forint.

Akinek nincs pénze, évekig szenvedhet

Mivel Krisztinának nincs kétmillió forintja, várni kényszerül: addig is marad az elviselhetőség határát súroló fájdalom, illetve a gyógyszerszedés, ahogy több ezer sorstársának is.

A nála kialakult reménytelenül hosszú várólistáról pedig azt orvos, Bokor Attila is azt mondta egy korábbi interjújában, hogy bár fizikailag és technikailag képesek lennének rá, a szűkös anyagi források miatt nem tudnak több műtétet végezni.

(Forrás: hvg.hu)
[mnky_ads id=”3390″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét