Nem elég az évi 10-14 milliárdos bevétel, tovább emelik parkolási díjakat

A fővárosi közgyűlés szerdán dönt, nem fogunk csalódni – egy-két kivételtől eltekintve Budapesten nőnek a parkolási díjak. Egyre nagyobb a kasza, ami az autósokat sújtja.

Autós, fizess!

Kezdjük a szinte egyetlen jó hírrel: csökken a parkolási díj az Állatkerti körúton és nagyjából ennyi a jó hír.

Horváth Csaba, a közgyűlés MSZP-s képviselője kérdésünkre elmondta, sajnos nincs egységes fővárosi parkolás koncepció. A  kerületek egymást figyelik, és amint a szomszéd emel, ők is követik.

Horváth

A 2010-es választások előtt az volt az ígéret, hogy egységesítik a fővárosi parkolást. Talán senkit nem lep meg, hogy ezt az ígéretet sem tartották be. Soha ennyi parkolási társaság nem működött még Budapesten, mint most.”

-mondja a képviselő.

Persze tudjuk mi, hogy kezelni kell az ügyet, de nem ártana, ha végre lenne egy követhető elgondolás. 2008-ban egyszer már kidolgoztak egy tervet, aminek az volt a lényege, hogy a város szélén több ezer férőhelyes P+R parkolóhálózatot létesítenek, ahonnan kiváló tömegközlekedéssel juthat be a városba, aki ott dolgozik, vagy csak dolga van.

Telnek az évek, de a Tarlós István-féle városvezetés szinte semmit nem tesz.  Illetve dehogynem, folyamatosan – ahogy a kerületek parancsolják – emeli a díjat. Azt azonban senki nem tudja, hogy hová tűnik az így beszedett évi 10-14 milliárd forint.

“A 2008-as tervezetnek egyik sarkalatos pontja volt, hogy a parkolásban keletkezett bevételt fillérig vissza kell forgatni a fejlesztésbe, mert ezekből nemcsak a P+R pakoló kialakításokat lehetne finanszírozni, de több más mellett meghatározott helyeken újabb parkolóházak is épülhetnének”

-teszi hozzá az eddigiekhez Horváth Csaba, majd így folytatja:

“A parkolásszervezés lényege éppen az lenne, hogy folyamatosan változzanak az autók a szűkös parkoló helyeken. Tehát, legyen még megfizethető, de legalább olyan magas a díj, hogy akinek nincs dolga, az siessen elhagyni a fizető övezetet.”

Ezt a pénzt is lenyúlják?

A kormány – úgy tűnik – egy kicsit hagyja még játszadozni a fővárosi kerületeket, majd egyszer csak nyilván rá teszi a kezét a parkolási pénzekre is.

A szerdai közgyűlésen sok más téma mellett a parkolási díjak megállapításánál is ismét meggyőződhetünk arról, hogy a Tarlós István és a Fidesz-többség mennyire figyel oda a fővárosiak érdekeire.

Kapcsolódó

A 3-as metró öt állomásának akadálymentesítéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük