Népszavazást az Európai Ügyészségről!?

Márki-Zay Péter felvetette ezt a kérdést,  – ahogy arról a Városi Kurír is beszámolt –  ami bennem is felvetődött már a napokban, hogy legyen népszavazás itthon a csatlakozásról az Európai Ügyészséghez, mert ezzel meg lehetne szüntetni Polt Péter túlhatalmát.  

Polt kezéből így lehet kivenni a hatalmat.

Maximálisan egyetértek a kezdeményezés tartalmával. Azonban nagyon sok mindentől függ,hogy egyáltalán kiírható-e az ilyen tárgyú népszavazás. Orbánék ugyanis természetesen olyan népszavazási törvényt és “Alkotmányt” csináltak,ami minden demokratikus jog érvényesítését korlátozza.
A Népszavazási törvény szerint az ország sorsát érintő legfontosabb kérdésekben kiírható népszavazás. Az uniós pénzek törvényes felhasználása  ilyen. Azonban az Alaptörvény korlátozza azon kérdéseket, amiket népszavazásra fel lehet tenni. Kizárja pl. ha az Alaptörvény módosítására irányul a kérdés.
Az Alaptörvény 29.cikk (1)bekezdése szerint a Legfőbb Ügyész  és  az ügyészség hazánkban kizárólagosan jogosult a vád képviseletére. Ezt a kizárólagosságot érintheti az uniós ügyészség hatáskörre.
Ugyanakkor azonban a jogszabályok szerint  az aláírt nemzetközi szerződések megelőzik még az Alaptörvény rendelkezéseit is, akár az Alkotmánybíróság  előtt is. Tehát az a kérdés jelen esetben, kiírható-e népszavazás nemzetközi szerződéshez való csatlakozásról, amely végső soron az Alaptörvényt is érintheti?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük