Népszavazási kezdeményezés, hogy kiderüljön, kinek enyves a keze!

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vetette fel, hogy Magyarországnak az Orbán-kormány ellenében csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez, ami garanciát jelentene, hogy a korrupciógyanús ügyek bíróság elé kerüljenek. Népszavazás  kell állította a politikus.

Orbánék nem akarják, de miért…?

„Népszavazási kezdeményezésekkel segíthetjük Magyarországot a keresztény gyökerű Európához közelíteni. Elsőként érjük el azt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez”

– hangzott el a szombati kormányellenes tüntetésen. Márki-Zay Péter levélben követelte  hogy  csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez, majd egy nappal később a Brüsszelben élő magyarok is ezért tüntettek.

„Az egyik legfontosabb a független állami televízió és rádió, másfelől hogy lépjünk be az Európai Ügyészségbe, harmadrészről pedig egy antikorrupciós ügyészség felállítása Magyarországon”

– mondta Hevesi Marcell is, a demonstráció szervezője. Az uniós pénzekkel kapcsolatos csalások után nyomozó Európai Ügyészség felállítását tavaly ősszel 20 uniós tagállam támogatta. Magyarország nem volt köztük.

„Erre az Európai Unióban vannak ma intézmények. Van egy OLAF illetve van egy Eurojust”

– indokolt Hollik István KDNP-s képviselő. Ezek az intézmények azonban nyomozást nem indíthatnak, vádat nem emelhetnek, ami tökéletesen megfelel a most regnálónak.

Mit mond a jog?

„Ezek az ügyek a magyar ügyészségen jelenleg elkallódnak, lelassulnak, elfulladnak, nem történik meg a hatékony nyomon követésük, nem látjuk, hogy olyan számban emelnének vádat, amilyen számban ez elképzelhető vagy elvárható lenne. Az Európai Ügyészség erre a nemzeti kényelmességre adna csattanós választ”

– mondta Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

„Az, hogy eljusson a bíróságig egy olyan ügy, ahol a szabálytalanságot nyilván belföldön követték el, és jellemzően nem kis emberek, hanem pozícióban lévő emberek, ott nagyobb garanciát nyújt, ha az unió által vezérelt vádhatóság jár el. Nagyobb garancia ahhoz, hogy tényleg az igazságszolgáltatás hozhasson egy objektív ítéletet”

– vélte Bárándy Péter, ügyvéd.

A várhatóan 3 év múlva felálló uniós ügyészség ugyanis önálló nyomozást folytathat, vádat emelhet és a vádat képviselheti is a tagországok bíróságán. Azaz például az Elios-ügyben sem az egykori Fidesz-tag, Polt Péter vezette ügyészség döntene a miniszterelnök veje elleni vádemelésről. Márki Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester várja azon szervezeteket, akik felkarolnák akcióját.

Persze jól tudjuk hogy általában mi lesz a sorsa a kormánynak nem tetsző népszavazás ötletének.

(forrás: hirtv.hu)

Egész Európában tudják, hogy a Fidesz megszállta az ügyészséget

Nyomozást rendelt el az ügyészség az Elios ügyében

Az EU üzenete: nem finanszírozzák tovább a fideszes korrupciót

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük