Novák Katalin interjúja egy francia lapnak a Fidesz párhuzamos valóságából

A mi egyetlen célunk a magyar emberek érdekeinek képviselete. Csak nekik és Istennek tartozunk elszámolással – Novák Katalin államtitkár nyilatkozta ezt a Valeurs Actuelles-nek adott interjújában – írta az ATV.

Van egy kis bibi!

A magyarok mellett  itt vannak ugye a unió polgárai, akikkel szövetségben van Magyarország és ami polgárainak adóforintjaiból épül-szépül az ország – elvileg.

Interjút adott Novák Katalin a francia Valeurs Actuelles hetilapnak, amit a riporter egy kompromisszumok nélküli beszélgetésként írt le a bevezetőjében.

Az első kérdésre, hogy az időkorlát nélküli rendeleti kormányzással autoriter irányba halad Orbán Viktor miniszterelnök a bírálói szerint, Novák Katalin “egyszerű” választ adott: az új jogszabályi rendelkezés szigorú összhangban van a magyar alkotmánnyal, a törvény a klasszikus parlamenti utat és

“a hagyományos demokratikus mintát követi”.

Nekünk a magyar emberek támogatása és bizalma számít – mondja az interjúban. Tisztázza a „határozatlan idő” fogalmát is, ő is azt mondja:

”a parlamentnek minden pillanatban jogában áll visszavonni a kormánynak adott felhatalmazását. A döntés tehát a parlamenté, nem a kormányé”.

Az ellenzék elutasítja az együttmüködést

A koronavírussal kapcsolatos kérdésre, hogy az ellenzék szerint azért van szükség a felhatalmazási törvényre, mert a kormányt felkészületlenül érte a világjárvány, Novák Katalin azzal reagált:

az ellenzék azért haragszik, mert Magyarországon nincs politikai súlya, a választásokon való sikertelenségét radikalizmusba fojtja, csak azért, hogy felhívja magára a figyelmet.

“Most, amikor egy közös cél felé kellene haladnunk – függetlenül a politikai címkéktől – az ellenzék az ellentéteket élezi és elutasít minden együttműködést” – állítja az interjúban, hozzátéve: az ellenzék állításával ellentétben a kormány gyorsan cselekedett azzal, hogy bizonyos intézkedéseket nemzetközi összehasonlításban is nagyon korán elfogadott. Természetesen nem minden tökéletes, de folyamatosan a legjobb megoldásokon dolgozunk, azokkal együttműködve, akik készek erre – tette hozzá.

Közhely, kommunikációs fogás…

Novák Katalin Ursula von der Leyen figyelmeztetésére – miszerint Magyarország esetében a Bizottság kész cselekedni, ha szükséges – azt mondja:

“Ez egy közhely, nagy jelentősége nincsen, kommunikációs fogás. A média állandó nyomást gyakorol, sokan érzik úgy, hogy arra reagálniuk kell. De ez elsősorban tartás kérdése. Én azt javasolnám, hogy a Bizottság ne a Magyarország, hanem a koronavírus elleni harcra koncentráljon. Ursula von der Leyen április 2-án már bocsánatot is kért Olaszországtól az Európai Unió szolidaritásának hiánya miatt …”

Koronavírus: közös kihívás Európában

A víziónk nem összeegyeztethetetlen, csak sok vonatkozásban különböző – válaszolja Novák Katalin arra a kérdésre, hogy ha ennyire mást gondolnak, miért tartoznak az EU intézményéhez.

“Az uniós intézményekkel való párbeszédünk folyamatos. Ellentétben azzal, amit becsmérlőink állítanak, nem vagyunk az Európai Unió ellenségei. A mi ellenségünk nem az Európai Unió, nem az EPP, még csak nem is a magyar ellenzék, hanem a koronavírus”

– mondta Novák Katalin, hozzátéve: most a járvány elleni harcra és a magyar emberek megvédésére koncentrálják minden erejüket. Ebben a nehéz időszakban a tapasztalatok megosztására kellene helyezni a hangsúlyt. A koronavírus egész Európa számára közös kihívás – tette hozzá.

A magyar nem francia, ahogy a svéd nem spanyol

Azonban – mint mondja – minden népnek megvannak a sajátosságai, különlegességei, amelyeket nem lehet egy olvasztótégelybe önteni.

“Elnézést a triviális példáért, de a magyar nem francia, csakúgy, ahogy a svéd nem spanyol. Ugyanakkor ebből a különbözőségből kiindulva – feltéve, hogy tiszteletben tartják – kellene a közösség és a kölcsönös bizalom felé haladnunk. Pontosan azért védjük ezt az elképzelést, mert szeretjük Európát“

EPP: “több a barátunk mint az ellenségünk”

“Az EPP-n belül több barátunk van, mint ellenségünk”

– mondja a Néppárti feszültségekre, a Fidesz felfüggesztésével kapcsolatos kérdésre. Azok, akik a kizárásunkat szorgalmazzák, mindenekelőtt az EPP, és nem a Fidesz ellenségei – jelentette ki az interjúban. Novák Katalin a francia Republikánusokat, Christian Jacobot, Nadine Morano-t, Laurent Wauquiez–t és François-Xavier Bellamyt nevezi meg, mint olyanokat, akikhez “baráti kapcsolat” fűzi őket.

”Amint azt pártunk neve,(az eredeti szó latin jelentése: hűség, őszinteség, becsületesség, lelkiismeretesség, szerk.) a Fidesz jelzi, a hűség alapvető érték számunkra. Mi nem hagyjuk el a hozzánk közel állókat útközben. Mindaddig, amíg az EPP tartja magát az alapértékeihez, ott leszünk. Ha ez már nem így van, akkor kilépünk”

Szerinte az EPP hibát követ el azzal, hogy inkább balra, mint jobbra nyit.

“A jövőben azokkal a jobboldali pártokkal kell együttműködni, amelyeket most az EPP elkerül”

Van valami fura “az eszeveszett támadásban”

Végül arra, hogy ha Európa megbomlik, a válság után nagyobb visszhangra találhat az Orbán Viktor által képviselt illiberális demokrácia az emberek körében, Novák Katalin azzal válaszol:

“mi itthon viccesen azt szoktuk mondani, hogy ha valakit ennyire támadnak, az bizonyára azért van, mert túl sikeres. Van valami fura ezekben az eszeveszett támadásokban. Miért foglalkoznak folyamatosan ezzel a 10 millió lakosú országgal?”

– kérdez vissza a munkanélküliségi ráta elmúlt tíz éves lecsökkentésére, a családtámogatások megduplázására és arra hivatkozva, hogy a gyermekvállalási kedvet kifejező mutató 1,2-ről 1,5-re nőtt, szerinte a támadóik ezeket a sikereket akarják elfedni.

“A mi egyetlen célunk a magyar emberek érdekeinek képviselete. Ők döntik el, hogy tetteink megfelelnek-e az elvárásaiknak. Csak nekik és Istennek tartozunk elszámolással”

Via ATV

Tegyük hozzá!

Az interjú hazug voltának leginkább önleleplező eleme  a FIDESZ betűszó, eredeti jelentését félremagyarázó  félmondat. Mindannyian tudjuk, legalábbis itt Magyarországon, hogy annak idején Orbánéknak eszükbe se jutott nevük,  latin megfelelője: hűség, őszinteség, becsületesség, lelkiismeretesség. Alighanem fogalmuk sem volt róla, hogy a FIDESZ szó -latinul- ilyen morális jelentéssel is bír, ők létrehozták a mozaikszót és kész. Novák Katalin ravasznak hitt interjúnak nevezett csúsztatássorozata  tehát egészen a genezisig nyúlik vissza.

 

2 hozzászólás

 • 2020.04.17 - 10:41
  Közvetlen hivatkozás

  Orbán zsebből ki tudja fizetni bármikor azt a fél FIDESZ-frakciót, amely örökre megakadályozza, hogy az Ermächtigungsgesetz-et megszüntessék. Ugyanis az országgyűlésnek kétharmaddal lehet csak visszavonni az Ermächtigungsgesetz-et, vagyis egyharmaddal ez megakadályozható. Tehát az sem zavarja, ha frakciója fele “elhányja magát” miatta.

  Válasz
 • 2020.04.17 - 17:29
  Közvetlen hivatkozás

  Bizony van itt bőven bibi, nem is kicsi, nem is kevés !
  Sajnos bibi megtalálható a Katalin fejében is ! Nagyon nagy tévedésbe van, amikor ismétli a régi nótát ! a Néppárt, és az EU, nem bántja Magyarországot, csak a kormányt és a fidesz vezetését támadja ( teljes joggal ) ! Olyan gazdasági és egyéb intézkedéseket hoznak melyek tűzön vízen át csak a fidesz vezérkar, a kormány, és a milliárdosok érdekeit védik. a kisembert nem védi sem a betegséggel, sem az elszegényedéssel szemben ! Lassan a csórók is elérik a 2/3 -ot, mármint a lakosság 2/3 -a jut koldusbotra !!!!!!!!!! Nem vagyok egy félős, ijedős ember, csak idős, beteg, gyenge. Nem félek a haláltól se,ha túlélem ezt zavaros helyzetet kérlelhetetlen ellensége leszek
  ennek a mesterségesen szított államrendnek !!!!!!!!!!

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük