Orbán csomagol

Jól van na, nem úgy értem! A kormányfő nem készül itt hagyni népét. Nem a saját motyóját szedi össze: nekünk csomagol. Egyre többet hallani is az „Orbán-csomagról”. A legnaivabb állampolgárok sem hihetik, hogy csupán arról az „Orbán és társa Csomagolástechnikai Kft”-ről van szó, amely a neten azzal hirdeti magát, hogy közel 30 éve van jelen a piacon.

Három Orbán-csomag készül

Ugyan a csomagolástechnikában szintén járatos kormányfő is 30 éve van jelen a politikai piacon, és még a reklámtasakokat gyártó derék cég szlogenje („Csomagoljon és reklámozzon egyidejűleg!”) sem áll távol országvezetői praxisától, a névazonosság csupán a véletlen műve.

Jelenleg három Orbán-csomag kézbesítése is zajlik: kapunk egy gazdaságit, egy ideológiait és egy politikait is. Egy Orbán-csomagot már megismerhettünk 2010-11-ben. Célja érthető volt: a kormány az elődje sikeres válságkezelésére alapozva a költségvetési hiányt akarta alacsony szinten tartani, csökkentve az államadósságot is. Utóbbi kevésbé sikerült, előbbi igen. Iszonyatos áron: a minimálbér megadóztatásával, a rokkantak, munkanélküliek, közmunkások, szociális segítségre szorulók járandóságának drasztikus lefaragásával, az egészségügy és az oktatás forrásainak megcsapolásával. Már ez a csomag sem csak megszorított, hanem mellette szép nagy jövedelem-átcsoportosításra is vállalkozott a szegényebbektől a jobb módúak és a kliensek irányába. A hiány csökkent, a társadalmi különbségek nőttek.

Az idei Orbán-csomagok közül a gazdasági ugyanezt a kettős célt követi. Amennyit tud, spórol, és amennyit nem szégyell, átcsoportosít. Túlzott szégyenérzettel és gátlásokkal ez a kormány persze nem vádolható, amit az is mutat, hogy a 9000 közhivatalnok kirúgását az egyik előterjesztés „gondoskodó létszámcsökkentésnek” nevezi. A szeretetteljes gondoskodásnak legalább ilyen szép példája a cafetéria jó részének – természetesen épp a kisebb jövedelműeknek fontos kedvezményeknek – a felszámolása, vagy a szociális segélyekre való jogosultság szűkítése is, de a csomag leglátványosabb darabja kétségkívül a lakástakarék pénztárak elleni villámhadjárat.

Komcsi maradvány, el kell tüntetni

De meg is érdemlik. Kezdjük azzal, hogy még a NER előtti sanyarú világban, a Horn-kormány idején hívták őket életre, komcsi maradvány, el kell tüntetni, mint a szobrokat, eddig is túl sokáig rontották a levegőt. Másrészt sokkal népszerűbbek, mint a Rogán által meghirdetett és véletlenül csak egy hozzá közelálló üzletember cége számára engedélyezett „lakáslottó”, amelyik egy év alatt juttatott annyi embert lakáshoz, mint ahány szerződést a lakástakarék pénztárak egy nap alatt kötnek. Ideje volt tehát a forgalmuk egy részét átterelni a jóbaráthoz.

Beleillik a trendbe, hogy a lakástakarék pénztárak kuncsaftjainak jelentős része lakásfelújításra gyűjtött, míg a lakáslottó és a CSOK egyelőre csak az új lakás szerzését támogatja. Nem olyan nehéz kitalálni, kik azok, akik egy-egy kazáncserére, a társasházi panellakás kipofozására, a fiataloknak egy külön szoba kialakítására mertek csak vállalkozni, és ezért örültek a havi 20 ezer forintok megtakarítása után járó támogatásnak, és kik tudtak némi saját tőkével új lakás vásárlásába is belevágni. Most az előbbiek állami támogatását is az utóbbiakhoz csoportosítják át, miért pont a lakásfronton lenne másképp!

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük