Orbán előrehozott választásban mesterkedik?

Ahogy a focihoz, manapság újabban a politikához „értünk mindannyian” és ennek megfelelően temérdek magyarázat született a kormány legújabb ellenzéket földbedöngölő kommunikációjával kapcsolatban. Legtöbben a diktatúrára való törekvést vélik felfedezni, de Török Gábor új megvilágításba helyezte a történteket.

Az ellenzék besétált a csapdába….

A politológus Skype-on adott interjút az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szerda este. Simon András műsorvezető a felhatalmázási törvényről és a nyomában kialakult vitáról kérdezte a vendéget. Török kifejtette, hogy nézete szerint

az ellenzék belesétált Orbán csapdájába. A felhatalmazási törvény nem a diktatúra bevezetéséről szól, hanem leginkább arról, hogy a Fidesz már azon gondolkodik – megint jóval az ellenzék előtt járva –, hogy mi lesz 2022-ben.

A törvényt direkt úgy szövegezték, hogy az ellenzék ne szavazhassa meg és a kormánypártok elmondhassák, hogy miattuk nem volt olyan sikeres a válságkezelés.

Ez „felelősségátruházó, ellenzékhibáztató politika”, politikai csapda, amibe „a hisztérikus ellenzék belesétált”

– mondta Török Gábor.

A legfontosabb politikai cél mindig a következő választási győzelem

„A választók elvárásával ellentétben a rendkívüli helyzetek nem semmisítik meg a politikai logikát, csak ennek elrejtésére ösztönzik a politikusokat”

– fejtegette a politológus. Ilyen helyzetben is azt figyeli minden valamire való politikus, hogy hogyan kerülhet közelebb a politikai céljaihoz.

„Orbánék nem arra gondoltak, hogy itt az idő bevezetni a diktatúrát. Inkább arra gondoltak, hogy itt az alkalom átgondolni, hogy mi lesz a 2022-es választási esélyekkel. Minden, ami most történik, az 2022-ről is szól”

Orbán felismerte, hogy a válságnak a viszonylag korai szakaszában van esélye arra, hogy politikai előnyt szerezzen

Tudja, hogy nagyon mély, brutális gazdasági válság előtt áll az ország, és egy ilyen nagy visszaesés közben vagy után nagyon nehéz lesz visszaszereznie a népszerűségét.

Ezt a lehetőséget nem vette észre az ellenzék.

„Ha ez a járványveszély viszonylag hamar, 3-6 hónapon belül véget érne, én azon sem lennék meglepve, hogy ha ezután a kormány már azon gondolkodna, hogy nem fogja tudni kihúzni a 2022-es választásokig a népszerűségének megtartásával, és mondjuk egy sikeres válságkezelés után előrehozott választások irányába vinné az országot”

– mondta az ATV-ben Török Gábor.

Forrás: ATV; 444.hu

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest