Orbán kormánya és a jogállamiság – Rémálom vagy a jövő egy lehetséges változata? – Kiutunk az Európai Unióból

Rémálom vagy a jövő egy lehetséges változata? A fényességes padisah elnökletével a ülést tartott a minap a magyar díván, s határozatot hozott nagyjából arról, hogy

  • az Európai Parlament képviselőinek kábé kétharmados többsége a hülyék gyülekezete;
  • a 2. számú uniós jogállamisági jelentés szerzői valamennyien Soros György szivar-zsebéből kikandikálva és pénztárcájából kifizetve, libsi civilekkel karöltve fogalmazták meg a magyar állapotokat bíráló jelentésüket;
  • az Európai Bizottság politikai félnótások és magyarellenes összeesküvők testülete, mert alapos ok nélkül felfüggesztette a helyreállítási alap Magyarországnak kiporciózott 2500 milliárdos támogatásának folyósítását.

Csuda érdekes ez a jogi iromány,

amely

„A Kormány 1527/2021. (VIII. 2.) Korm. határozata az Európai Bizottság 2021. évi jogállamisági jelentéséről“

címet viseli. Nemigen vagyok járatos a jog, kiváltképp az államjog rejtelmeiben, de adott esetben a magyar nyelv szabályai szerint nekem értelmezhetetlennek tűnik a „határozat“ az EB jelentéséről. A 2. pont így szól:

„A Kormány megállapítja, hogy az Európai Bizottság uniós hatáskörön kívüli politikai követeléseit általános jogállamisági követelményként állítja be. Ez hitelteleníti a jogállamisági jelentés intézményét.“

A kormány kiadhatott volna állásfoglalást

Vagy nyilatkozatot. Vagy vitairatot – tényekkel, érvekkel gondolatokkal. Vagyis véleményt mondhatott volna a jelentésről, de nem ezt tette. Határozatot hozott, s e szerint – úgy tűnik -, az uniós eljárás egészét (az EP jogállamiságra vonatkozó törvényétől a jogállamisági jelentéssel együtt a bizottság kifizetéseket felfüggesztő döntéséig) saját hatáskörben gyakorlatilag jogellenesnek, jogon kívüli akciónak minősítette. Az egyszerűség kedvéért (az én értelmezésemben) úgy mondhatnánk,

közölte az Európai Unió minden felelős testületével és vezetőjével: Le vagytok sz… ejtve! (Copyright: Jaroslav Hasek.)

Nem érdemes a részletekkel bíbelődni

Az Európai Parlament döntései, a jogállamisági jelentés megállapításai, és az Európai Bizottság közleményei szöges ellentétben állnak a kormány határozatával. Számomra ebből az következik, hogy a kormány ezzel a határozatával megtette a következő lépést Magyarország kiléptetéséhez az Európai Unióból. Erről a szándékról portálunkon (és sok helyütt másutt) esett már szó, de félő, hogy ez a félkegyelműek terhére róható balga határozat némileg új kiinduló értékelési pontot képvisel a jövőre nézve.

Mert mire jó ez a Fidesznek és Orbán Viktornak?

Miután ilyesféle határozatoknak az Unióra nézve semmi hatása nincs és nem is lehet (legfeljebb felbosszantja az uniós döntéshozókat), a határozat csak belpolitikai célokra születhetett.

És most rémálom következik! Vagy inkább egy bizarr forgatókönyv, a közeljövő eseményeinek egy lehetséges változata

Orbán Viktor mostanában foggal-körömmel ragaszkodik a hatalomhoz, mert már nagyon sok a veszteni valója. Országunk uniós tagsága és az ezzel járó követelmények viszont szerfelett zavarják kegyúri hatalmának gyakorlásában, folyton kritizáljak őt, számon kérik tőle az EU alapértékeit, a politikai tisztességet, elszámolást akarnak a támogatásokról, stb. S minthogy a pénzcsapot minden jel szerint (legalább egy jó ideig) elzárták az EU demokratái, Orbán és a Fidesz számára nincs semmi értelme további tagságunknak.

Ámde a választók úgy 80 százaléka pártolja az EU-t és azt kívánja, hogy Magyarország a közösség tagja maradjon.

A jövő tavasszal esedékes választás előtt tehát Orbán nem állhat elő azzal a tervvel, hogy mihamar kivinné az országot a gonosz EU-ból, mert akkor biztosan vereséget szenved. Csakhogy az EP és az EB addig is nagyon bekavarhat a Fidesz választási esélyeibe, a kis és nagy orbánok, vargajuditok, kovácszoltánok, dajcstamások az ismétlődő jogsértésekkel, szakadatlan hazudozással, (v.ö.: kormányhatározat) állami korrupcióval és az EU állandó szidalmazásával igyekeznek olyan helyzetet teremteni, amelyben az EU Tanácsa a 7. cikkely alapján megfosztja a magyar kormányt uniós szavazati jogától.

Ettől aztán a Fidesz és a kormány uralta médiában irdatlan EU-ellenes hadjárat kezdődik, amely legalábbis csökkenti majd az EU támogatottságát a választók körében, s a kilépés nem vezet lázadáshoz.

De ez alighanem még mindig kevés lenne a fideszes üdvösséghez

Csakhogy itt leselkedik a kertek alatt a koronavírus-járvány 4. hulláma, s a kormánynak szemlátomást kisebb gondja is nagyobb annál, semhogy rendesen felkészítse erre a népességet, az egészségügyet és a többi érdekelt szervezetet és intézményt, merthogy

az elhatalmasodó járvány ismét kiváló ürügyet szolgáltatna ennek a hitvány parlamenti többségnek, hogy kivételes és korlátlan felhatalmazást adjon a kormánynak.

Ezzel a felhatalmazással pedig

  • Orbán Viktor nyugodt lélekkel elhalaszthatná egy-másfél évvel a választást,
  • még akár fel is függeszthetné az alaptörvényt.
  • S kinyírhatná a most még veszélyes (ámbár nem túl hangos) ellenzéket, és gyorsan kiléptethetné az országot az EU-ból.

Ez a lépés szörnyű gazdasági-társadalmi következményekkel járna,

de ez aligha érdekelné Orbán Viktor és pereputtyát, ha ezen az áron megőrizhetné hatalmát.

Akkor aztán megalapíthatná akár az Orbán-dinasztiát is visszaállítva a királyságot, vagy kinevezhetné magát legalább örökös miniszterelnöknek. Egy akkori választáson már megkapná a 98 százalékos többséget, mint ahogyan megkapja a kormány mostani konzultációján vagy a szellemdús népszavazáson – leginkább a voksok összeszámlálása nélkül is.

Meglehet, ez nem a jövő bizarr, de lehetséges forgatókönyve, hanem szimplán ostoba, mesterkélt, túlzott félelem

De mi, választók már túl sokszor biztattuk magunkat azzal, hogy

“ugyan, ezt nem teheti meg!“ Márpedig megtette.

Lenyúlta mindjárt az elején 3000 milliárd nyugdíj-megtakarításunkat. Magánhasznú alkotmányt és választási rendszert fabrikált, kisajátította a nemzet munkája hasznának jó részét, s jogi palástot vont a lopásokra. Minden korábban független hatalmi központot, ügyészséget, bíró-ságot, alkotmánybíróságot, egy sereg más intézményt uralma alá vont és elzabrálta a sajtó 80 százalékát, valamint az egész média hivatalos ellenőrzését. Kizsigerelte az oktatást, az egészségügyet, az önkormányzati rendszert. Mostanában leginkább az egyetemek átszervezésével az állami vagyon magánkézbe adásán fáradozik, ugyanakkor külső támogatást keres Kínában, Oroszországban és más napkeleti diktátoroknál jelenlegi szövetségeseinkkel szemben. Ezért lesz Paks II, kínai vasút és kínai egyetem. Milliárdokat herdál el kutyaütő focistákra, MotoGP-re, templomokra, celebek divatirodájára, de a Velencei tó megmentésére nincs pénze. Majd éppen ezt nem tenné meg?
Orbán Viktor arra készül, hogy hatalmát megtévesztéssel megerősítve minél gyorsabban kivezesse az országot az Európai Unióból.

Kapcsolódó

rémálom

 

2 thoughts on “Orbán kormánya és a jogállamiság – Rémálom vagy a jövő egy lehetséges változata? – Kiutunk az Európai Unióból

  • Ezt az elmebeteg cigányt el kell zavarni végre , hogy még emberek egy ilyen tolvaj, elmebeteg zakkant embert támogatnak,elég szomorú. ez a nép igy is a legnevetségesebb szegény balkán utolsó ballogója

  • A rendeletekkel való kormányzás, ahogy a fide$$ teszi, az nem a covid, hanem az ostobaság és a mérhetetlen felelőtlenség terméke!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük