Orbán-Kósa-Lázár tudta, hogy betarthatatlant ígér a magánnyugdíjpénztári tagoknak

Az eltüntetett nyugdíjmegtakarítással kapcsolatban – ha lehetne kérdezni, egy demokráciában elvileg ez alap – a közszolgákat, elsősorban az Orbán-Kósa-Lázár triót kellene faggatni, hiszen ők hárman jegyezték azt a dokunemtumot, amiben beígérték minden állami kasszába visszatérőnek, hogy egyéni számlán tartják majd nyilván az összegyűlt megtakarításait. Ez a mai napig nem történt meg.

Hőgyész-Tahi Zsófia facebook oldalán írt átfogó bejegyzést a hármak és a sajtó munkásainak felelősségéről. A közlés Zsófia hozzájárulásával történik.

A magánnyugdíj sajtója

2011-ben deklarálták, hogy aki hagyja magát visszaléptetni az állami nyugdíjrendszerbe, annak garantálják az egyéni számlavezetést.

http://www.parlament.hu/irom39/01891/01891.pdf

Ezt Orbán-Kósa-Lázár jegyzi, megkönnyítve a politikai felelősség megállapítását (Selmeczi Gabriella utólag csatlakozott a benyújtók klubjához.) Nos, egyéni számlák soha nem készültek végül, annak ellenére, hogy a kormány.hu-n is ezt ígérték:

http://2010-2014.kormany.hu/…/egyszeruen-erthetoen-a-nyugdi…

Múlt héten Matolcsy egészen nyíltan deklarálta, hogy semmiféle egyéni számla nem lesz.

Ezt ugyan néhányan már 2011-ben tudtuk, ám a sajtó nem sokat segített abban, hogy ez a tudás széles néprétegekhez is eljusson. A politikai, de még a gazdasági sajtó is 6 éven át azt nyomta, hogy a kormány mennyit csúszik az egyéni számlákkal, és micsoda informatikai fejlesztésekre lesz szükség ehhez. Úgy másfél éves ciklusokban cuppant rá a média a témára, úgy állítva be az egyéni számlák ügyét, mintha kormány elvesztette volna a lelkesedését.

Pedig erről szó se volt.

Az egyéni nyugdíjszámlák az öngondoskodáson alapuló nyugdíjrendszer elemei (mint a 4 pilléres nyugdíjrendszer kötelező- és önkéntes magánnyugdíja volt, amig a Fidesz szét nem verte azt), az állami felosztó-kirovó rendszerben egyszerűen értelmezhetetlen az egyéni számlák rendszere, hiszen deklaráltan mindenki mások befizetéseiből kapja a nyugdíját ebben a rendszerben.

Ezt egyébként többen leírták, leírtuk, beszélő fejek a tv-ben is elmondták. A  témáról szóló cikkekben nemigen emlékeztek meg arról, hogy a kormány értelmezhetetlen, így vállalhatatlan dolgot vállalt. Sem abban a pár hónapban, amikor ez esetleg szerepet játszhatott volna milliók döntésében, hogy sorban állnak-e 6-8 órát, hogy kimentsék a mindent felzabáló magyar állam karmai közül nyugdíjcélú megtakarításaikat, sem az azóta eltelt hat évben nem valósult meg az áttörés.

Most a kormány kommunikációs szinten is szeretné lezárni ezt a korszakot, idézem:

“Az NGM válasza kitér arra is, hogy a magánnyugdíjpénztáraknál felhalmozott és az állami rendszerbe átvett egyéni pénzeket valóban nem tartják számon, az állami nyugdíjrendszerbe átlépők a társadalombiztosítási jogdíjra szereztek jogosultságot, a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott névre szóló vagyon a társadalombiztosítási rendszerben direkt módon, névre szólóan kifizetendő összegként jogilag nem értelmezhető, az államnak ilyen visszafizetési kötelezettsége nem áll fenn. “

Miközben erről szinte minden média hírt adott,

természetesen senki se kérdezte meg a kormányt, illetve konkrétan az Orbán-Kósa-Lázár trió valamely tagját, hogy így hat év múltán végre elismerik-e, hogy fogalmilag lehetetlent ígértek.

A sajtó szerepe és felelőssége jóval nagyobb annál, mint gondolnánk.”

A magánnyugdíjpénztári pénzeknek annyi! – elismerten lenyúlták

Most már elhiszed, balga magyar? Lenyúlták a nyugdíjpénztári megtakarításod!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük