Orbán: szerdán nyitás!

Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, 2,5 millió honfitársunk beoltva – ezzel kezdte bejelentését kedden délután Orbán Viktor. Mint mondta, egy éve háborús időkre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket.

A vírus háborút indított ellenünk és az egyetlen győzelemmel kecsegtető fegyver a vakcina

– közölte, hozzátéve, hogy

egy hónap alatt két és félszeresére emeltük a beoltottak számát.

Ezért – mint mondta –

holnaptól nyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások. Járványügyi intézkedések lesznek, a miniszterelnök arra kért mindenkit, hogy ezeket tartsák be.

A kormányfő beszélt arról is, hogy az oltást folytatják „hasonló tempóban”. Megköszönte az orvosok és az ápolók munkáját, az embereket pedig arra kérte, hogy regisztráljanak és vegyék fel az oltást.

Magyarország lehet, Magyarország lesz az az ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek

– közölte Orbán Viktor, azzal zárva a rövid bejelentését, hogy

„nekünk minden élet számít”.

Az alig több mint egyetlen perces videóban a miniszterelnök túl sok részletet nem árult el

Habár korábban azt mondta, hogy az üzletek nyitásával együtt négyzetméteralapú létszámkorlátot is bevezetnek majd, erről most nem esett szó. Ahogy arról sem, hogy – amint azt korábban már ugyancsak említették –, az üzletek tovább tarthatnak-e nyitva a jelenlegi 7 óránál és kitolják-e a kijárási tilalom kezdetét a mostani 8 óráról egy későbbi időpontra.

VIA Magyar Hang

Eddigi ismereteink szerint…

Ezek szerint szerdától, azaz április 7-től:

  • a kijárási korlátozás este 10-től másnap reggel 5-ig tart
  • az üzletek reggel 5 és este fél 10 között lehetnek nyitva
  • az üzletekben 10 négyzetméterenként átlagosan egy vásárló tartózkodhat
    kinyithatnak a szolgáltatók
  • a szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, a vendéglők továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben
    az iskolák április 19-én, a pedagógusok beoltása után kinyitnak.

Hargitai Miklós szerint:

“Nyitás 2,5 millió beoltottnál? Tehát júniusban

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

A mindentudó miniszterelnök – saját tanácsadóival is szembemenve – hetek óta azt az álláspontot képviseli, hogy 2,5 millió beoltottnál lehet elkezdeni fokozatosan nyitni. Ennek a kijelentésnek nincs tudományos megalapozottsága – de még rosszabb, hogy Orbán Viktor már saját magának sem hisz: máris belevág a nyitásba, miközben Magyarországon távolról sincs 2,5 millió beoltott.

Magyarországon jelenleg 800-900 ezer beoltott van. Idehaza kétfázisú vakcinákkal oltanak, a védettség a második oltás beadása után kb. 10 (de van olyan oltás, amelyiknél 40) nappal alakul ki. A második adagot eddig 980 ezren kapták meg, olyan ember viszont legfeljebb 800-900 ezer van, akinél már a védettség kialakulásához szükséges idő is eltelt. Ők a beoltottak – a többieknél épp csak elkezdődött az oltási folyamat. 2,5 millió ember beoltásánál valamikor június elején fogunk talán tartani, ha minden jól megy.

Vagyis amit a miniszterelnök művel,

az egyrészt tudatos ferdítés, másrészt emberkísérlet, a járvány negyedik hullámának tervezett vagy vétkesen gondatlan elindítása. Ebből ugyanis új járványhullám lesz, mint mindenütt, ahol idő előtt kezdtek hozzá a nyitáshoz.”

kunetz

7 thoughts on “Orbán: szerdán nyitás!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.