Orbán: nem számít, mit mond az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva, mandátuma jövő év májusában lejár – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a brüsszeli testület jelenlegi döntéseivel kapcsolatban.

A kormányfő ezzel arra reagált, hogy a „Stop Soros” törvénycsomag miatt kötelezettségszegési eljárást indítottak Magyarországgal szemben és arra is, hogy a testület javaslata szerint 6000 eurót adnának menekültekként a befogadó országoknak. A kormányfő azt mondta: nem tulajdonít jelentőséget a bizottság mostani döntéseinek, hiszen minden, most kezdeményezett döntésük már kifutott az időből.

Orbán Viktor szerint azt a módszert kell megtalálni, „hogyan lavírozzunk, evickéljünk” el a jövő év májusáig.

Elvi kérdésnek nevezte, mire fordítja az unió az emberek pénzét, és veszélyes gondolkodásnak nevezte azt, ha azt a „migránsoknak adnák oda”.

Hangsúlyozta: a jövőben olyan Európai Bizottság kell, amely nem a határokat megvédő országokat bünteti.

Orbán szerint az ENSZ fenyeget

Magyarország nemrég kilépett az ENSZ globális migrációs csomagjának tárgyalásaiból az Egyesült Államok példáját követve. Ezzel kapcsolatban Orbán az interjúban azt mondta: a tagállamok az ENSZ-ben született döntéseket nem hagyják ugyan figyelmen kívül, de nem is kezelik úgy, mintha azoknak közvetlen belpolitikai hatása volna rájuk. A szervezet ugyanis nem világkormány, még ha „otthon megbukott és az ENSZ-be ejtőernyőzött politikusok” ezt máshogy is gondolják. Ezek viszont csak „aberrált egyéni ambíciók”.

Most azonban a miniszterelnök szerint néhány állam úgy látja, hogy amit az ENSZ a migrációval kapcsolatban keresztül akar vinni, az fenyegetést jelent. Ebben az ügyben szerinte nem szabad felelőtlenül nyilatkozni és olyan dokumentumokat előállítani, amelyek aztán a „népvándorlás szabályozásának zsinórmértékeként szolgálhat”. Jogilag ugyan nehéz lenne kikényszeríteni az elfogadottakat, de a puha hatalom alapvetően liberális eszközein – így a médián, az egyetemeken, a bíróságokon – keresztül azonban lehetővé válhat – magyarázta.

Orbán szerint sok ország még csak most ébredezik, és veszi észre ezeket a veszélyeket, ő azt jósolja, lesznek még néhányan, akik kiugranak a megállapodás előtt. Ezek az államok most kezdik felismerni – mondta –, hogy az ENSZ-ben a kibocsátó országok vannak többen, azok, ahonnan el akarnak menni az emberek. A javaslatcsomag az ő szempontjaikat tartalmazza, a többiekéit pedig negligálja.

Orbán: Magyarország a világ egyik legstabilabb országa

A világ egyik legstabilabb országának nevezte politikai szempontból Magyarországot Orbán Viktor. A kormányfő rámutatott: nincs egyetlen olyan ország sem, ahol egy kormány háromszor egymás után tudott volna kétharmados többséggel nyerni. A politikai stabilitás előnyét pedig be lehet váltani, világossá lehet tenni a világban, hogy a magyar kormány politikája kiszámítható – indokolta az elmúlt hetek „diplomáciai nagyüzemét”, azt, hogy számos ország vezetőjével tárgyalt.

Sikeresnek nevezte az elmúlt heteket és kijelentette: mindez az országot erősebbé teszi és a gazdaságra is jó hatással van. Kijelentette: a befektetők is tudhatják, hogy a politika felől nem terheli kockázat vállalkozásaikat.

A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban kijelentette: amíg kereszténydemokrata kormánya van az országnak, a nyugdíjak vásárlóértéke megmarad.

Orbán: a határokat meg kell védeni, senkit sem szabad behozni vagy beengedni

A határokat meg kell védeni, senkit nem szabad behozni vagy beengedni – jelentette ki Orbán Viktor abban az interjúban, amely teljes terjedelemben a Bild című német tömeglap honlapján jelent meg csütörtökön.

„Minden megmentettnek vissza kell térnie Afrikába. Csak így akadályozhatjuk meg a tömeges haláleseteket a tengeren” – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: a bevándorláspolitika nem az Európai Unió közös feladata, ez minden tagállam nemzeti ügye.

A miniszterelnök szerint a felelősség első sorban azoké, akik útnak indulnak, de hibásak azok az európai politikusok is, akik bátorítják a migránsokat, és azt a benyomást keltik, hogy érdemes útnak indulni.

„Ha tehát életeket akarunk menteni, akkor a Földközi-tenger déli partjánál kell feltartóztatnunk az embereket, mielőtt a reménytelen útnak nekivágnak” – fogalmazott a miniszterelnök.

„Minden olyan döntés, amely a migránsoknak azt üzeni, jöhetnek, újabb és újabb tragédiákat fog eredményezni” – hangoztatta.

Kifejtette, hogy a magyar megoldás 2015 óta három elemre épül: a saját külső határainkat meg kell védeni, a bajban lévő embereknek helybe kell vinni a segítséget, ha pedig egy tagállam maga úgy dönt, hogy átvesz migránsokat, azt önként megteheti.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország fogad-e be önként migránsokat, a miniszterelnök egyértelművé tette: a magyar emberek döntöttek, nem akarnak bevándorlást. A kormányfő hozzátette, hogy a nők és a gyermekek segítséget kapnak a határnál, de gazdasági bevándorlókat Magyarország nem fogad be.

Orbán nem arra emlékszik, amire Merkel

A lap rákérdezett arra is, amikor a legutóbbi EU-csúcs után Angela Merkel német kancellár úgy nyilatkozott, hogy Magyarországgal is sikerült megállapodni menekültek befogadásáról és visszavételéről. Orbán Viktor elmondta, hogy Angela Merkel Brüsszelben azt a kérdést tette fel, hogy ki hajlandó tárgyalni, amire Magyarország azt válaszolta, bármikor tárgyalhatunk. Ennyi történt, nem több – idézte fel a történteket a miniszterelnök.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország álláspontja évek óta az, hogy nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol szükség van rá. A miniszterelnök kifejtette, hogy nagyszabású tervre van szükség azon országok részére, ahonnan a menekültek jönnek. Olyan projektekre, amelyek megakadályozzák, hogy a migránsok egyáltalán útnak induljanak. „Ebben Magyarország örömmel benne lenne” – tudatta a kormányfő.

A lap arra is rákérdezett, hogy mit gondol Angela Merkel tevékenységéről. A kormányfő világossá tette, hogy nem feladata minősíteni a kancellár munkáját, ez a német választópolgárok dolga. „Merkel asszony sem kritizált engem soha” – tette hozzá a kormányfő. Orbán Viktor rámutatott, hogy mindig őszintén vállalja, ha más véleményen van, és a migráció kérdése ilyen terület.

Merkelt a magyarok elzavarnák?

„Merkel asszony nem illetékes abban, hogy ki élhet Magyarországon. Én sem engedném meg magamnak, hogy eldöntsem azt, ki él Németországban és ki nem. És ezt teljes udvariassággal elmondjuk” – magyarázta. Megjegyezte: ha ő olyan menekültpolitikát folytatna, mint Angela Merkel, az emberek még aznap elzavarnák. Évtizedekig megszállt népként a magyarok érzékenyek a nemzeti függetlenségükre – mutatott rá.

A Bild Donald Trump amerikai elnökről és Vlagyimir Putyin orosz államfőről is kérdezte Orbán Viktort, hogy szerinte melyikük jelent nagyobb fenyegetést. A miniszterelnök elmondta, ha a washingtoni kormányzat úgy érzi, hogy nem engedhet meg magának kereskedelmi deficitet Európával szemben, hogy tartani tudja a versenyt Kínával, akkor erről tárgyalni kell a „transzatlanti családon” belül. Oroszországgal kapcsolatban aláhúzta: néhány uniós tagállam számára Putyin geopolitikailag valós fenyegetést jelent. Ezért van szüksége az olyan országoknak, mint Lengyelország vagy a Baltikum államai konkrét biztonsági garanciákra a NATO-tól és az EU-tól.

„Ezt meg kell adni nekik, ezért is szorgalmazom évek óta, hogy legyen közös európai hadsereg” – mutatott rá a miniszterelnök, hozzátéve, hogy más régiók, így Magyarország és Nyugat-Európa számára nem lát ilyen veszélyt.

Orbán büszke a sorosozó kampányra

Az interjúban Soros Györgyről és az antiszemitizmusról is kérdezte a Bild Orbán Viktort, aki azt válaszolta, hogy Soros Györgyben egy öreg, magyar spekulánst lát, „a kaszinókapitalizmus képviselőjét, aki a pénzét a bevándorlás támogatására költi”.

„Ami pedig az antiszemitizmust illeti, Közép-Európában visszaszorult, Nyugat-Európában viszont éppen a bevándorlással összefüggő módon egyre erősebb a tettekben megnyilvánuló antiszemitizmus, és ezt mi aggodalommal figyeljük” – jelentette ki.

Azt is megjegyezte: büszke a Sorossal kapcsolatos kampányra. „Mi egy migrációt finanszírozó spekulánst támadtunk. Feltártuk a valós szándékait a magyar emberek előtt. Soros magyar ember, de például Izraelben is hevesen bírálják. Ha sváb volna, ugyanígy jártunk volna el” – magyarázta.

A kormányfőt a jövő évi uniós választásokról is kérdezték. Kijelentette: még sosem álltunk ilyen döntő fontosságú választás előtt.

Szerinte létezik egy francia koncepció, amely francia vezetésű EU-t szeretne, de a németek pénzén. „Az ilyesmit én elutasítom. Mi nem akarunk francia vezetésű Európai Uniót. És nem akarunk mások pénzéből sem élni” – húzta alá.

Orbán Viktor úgy látja, az európai emberek véleményét meg kell hallgatni, és a fontos európai döntésekkel, mint amilyen az uniós költségvetés és a migráció, meg kell várni az EP-választást.

(Forrás: MTI, hvg.hu)

Kapcsolódó:

Orbán szerint az Európai Bizottság is ellenség

One thought on “Orbán: nem számít, mit mond az Európai Bizottság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük