Orbán Viktor már megint lebukott! Nem igaz, hogy nincs eszköze az oltás beadatására sarkallni az embereket

A magyar miniszterelnök péntek reggeli szokásos rádió interjújában (?) arról panaszkodott, hogy kormányának nem állnak rendelkezésére olyan eszközök amelyekkel sikeresen motiválhatja az embereket az oltások beadatására. Orbán Viktor jó szokásához híven ismét nem mondott igazat. Egy nagyon hatásos “eszközt” éppen a napokban vezettek be a szomszédos “laborunkban”, Ausztriában, csak átkellene venni.

Így kell ezt

Ausztriában a kormányzati szigorítások hatására egy nap alatt annyi vakcinát adtak be, mint Magyarországon majdnem két hét alatt- írta meg a Népszava, majd így folytatja a cikkét:

Noha itthon egyre riasztóbbak a járványadatok, a kormány egyelőre nem tesz újabb lépéseket a vírus terjedésének visszaszorítására. Orbán Viktor miniszterelnök pénteken úgy fogalmazott a közrádióban, hogy a kabinet több embert nem tud meggyőzni az oltás felvételéről, ezért kellett azt a munkáltatókra hagynia.

A kormány eszköztelenségének ellentmondani látszik a korábban járványvédelmi mintaállamnak, afféle „labornak” tekintett Ausztria példája, ahol hétfőtől csak beoltott, vagy gyógyult személyek mehetnek éttermekbe, szépség- és masszázsszalonokba, fitnesz- és sporttermekbe, szállodákba, és olyan mozi, vagy színházi előadásokra, ahol 25-nél többen gyűlnek össze. Miután a szigorításokról múlt pénteken döntött az osztrák kormány, a hétvégén hosszú sorok alakultak ki az oltóhelyeknél. Az osztrák egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint csak szombaton 32 ezer oltást adtak be. A nagyobb bécsi oltóközpontoknál egy-másfél órás volt a várakozási idő.

Ahol szigorítottak, az emberek elindultak az oltásokért

Összehasonlításul: Ausztriában a kormányzati szigorítások hatására egy nap alatt annyi oltást adtak be, mint Magyarországon 12 nap alatt.

Hetek óta számtalan tudományos testület, szakember szorgalmazta nálunk is, hogy kormány ismét rendelje el a védettségi igazolványok funkciójuknak megfelelő használatát.

„Mi most egy olyan hegyen megyünk fölfelé, aminek az előttünk lévő része ködben van és nem tudjuk, hogy öt lépésre, vagy tíz kilométerre van a csúcs.”

– érzékeltette a helyzetet lapunknak Duda Ernő virológus professzor. Hozzátette: az államnak már augusztus végén, szeptember elején el kellett volna rendelnie a szigorúbb járványügyi intézkedéseket. Például maszkviseléshez és oltottsági igazolványhoz kötni az eucharisztikus kongresszus rendezvényeinek, valamint a vadászati kiállítás látogatását. Duda Ernő emlékeztetett arra, hogy azokban az országokban, ahol szigorítottak, az emberek elindultak az oltásokért. A jobb átoltottság érdekében már korábban el lehetett volna törölni a regisztrációt, ahogy majd a november 22-én kezdődő oltási héten történik majd. Sőt a szakértő szerint akár némi pénzt is ajánlhatnának azoknak, akik beoltatják magukat, de lehetett volna oltóbuszokat küldeni a falusi kocsmák és élelmiszerboltok elé. Az állampolgároknak is lenne dolguk: elmenni oltatni magukat – bár a járvány mostani felfutását az már nem fogja megfékezni. Jó lenne az is, ha minél többen élnének az önkorlátozással, és amennyire csak lehet csökkentenék a kontaktusaik számát. A szigorú maszkviselés rövid távon is jár eredménnyel.

Jelenleg a védett emberek száma nem éri el a lakosság felét

A jelen helyzetben félrevezető, amikor a kormányzat elégedetten beszél arról, hogy 5,9 millió embernek van két oltása. Ugyanis sok múlik azon, hogy ki mikor kapta a másodikat. Akit januárban oltottak, azt júniusban-júliusban újra kellett volna oltani a harmadik adaggal. Jelenleg a védett emberek száma nem éri el a lakosság felét, miközben az a vírus, amivel most szemben állunk, háromszor annyira fertőző, mint a tavalyi volt.

Megkérdeztük kormányzattól, hogy kíván-e az Ausztriában bevezetetthez hasonló intézkedésekkel, oltást ösztönző lehetőségekkel élni, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ- írja a portál.

(Olvassa el a teljes cikket itt!)

Kapcsolódó

Csúcsrajár a járvány – a kormány pedig nem tesz semmit

oltások

 

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük